De multe ori se intampla ca una dintre cele 15 zile libere oferite de catre stat sa cada in weekend. Cum ar fi sa primesti concediu de odihna (CO) luni sau marti, daca 1 decembrie se sarbatoreste intr-o sambata sau o duminica? Ei bine, este posibil! Iata unde!
In primul rand, trebuie sa lamurim din start faptul ca in Romania nu este momentan posibil sa primesti o zi libera in plus, daca o sarbatoare nationala cade in weekend. A existat, insa, un proiect care urmarea sa modifice Codul muncii. In 2016, Gheorghe Udriste, propunea ca zilele libere nationale care pica in weekend sa fie acordate automat in urmatoarea zi de luni. Avand in vedere ca Romania este si in anul 2019 unul dintre statele membre UE cu cele mai putine zile libere legale, masura era privita cu ochi foarte bune de catre angajati. Din pacate, modificarea Codului muncii in acest sens a fost respinsa. Retinem, totusi, un lucru important: persoanele care lucreaza intr-o zi de weekend care este si sarbatoare nationala trebuie sa primeasca un spor suplimentar.
In al doilea rand, privim la nivel international si observam ca sunt suficiente tari care ofera o astfel de facilitate prin lege. Ziua libera de la stat care cade in weekend este sarbatorita automat in urmatoarea zi lucratoare sau marti in:
Am ales aceste cateva exemple pentru a arata diferite forme ale aceste prevederi care, din punctul nostru de vedere, ar trebui sa se aplice si in Romania.
Noua Zeelanda
Ziua libera de la stat care cade in weekend (sambata sau duminica) va fi, conform legilor in vigoare, sarbatorita prin relaxare in urmatoarea zi de luni sau marti. In aceasta tara acest lucru este cunoscut drept "Luneizare" (Modayisation). Exista o exceptie de la aceasta regula: daca angajatul trebuie sa fie neaparat la locul de munca fiindca, spre exemplu, asa i-a fost programata tura, atunci NU va fi obligat sa se prezinte si nici angajatorul nu il poate forta. Codul muncii din Noua Zeelanda mai prevede si alte situatii particulare cu privire la acest beneficiu, dupa cum urmeaza:
Canada
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Matematica - Teste rezolvate pentru clasa a V-a
Africa de Sud
Statul african are 14 zile libere nationale, insa este specificat clar in Codul muncii ca "orice sarbatoare nationala pentru care se acorda o zi libera platita angajatilor va fi oferita in urmatoarea zi de luni, daca aceasta se investe intr-o zi de duminica". In mod surprinzator, nu exista nicio prevedevere in vigoare cu privire la ce se intampla cand o sarbatoare nationala cade intr-o zi de sambata.
Columbia
Tara din America Latina are stabilit in propriul Cod al muncii ca "orice zi de sarbatoare nationala considerata zi libera pentru toti angajatii se va acorda: vineri, daca pica intr-o sambata sau luni, daca pica intr-o duminica".
Luxemburg
Luxemburg are 11 zile libere nationale pentru care se acorda bani angajatilor din partea angajatorilor. Pot, insa, sa si lucreze in aceste zile libere pentru o plata suplimentara si pentru o alta zi libera in plus.
In tara putin mai mare decat judetul Suceava se considera zile normale de munca intervalul luni-sambata. Asadar, daca o zi libera de la stat cade intr-una din zilele lucratoare, se va acorda concediu de odihna platit.
Daca ziua libera cade intr-o zi in care angajatul nu ar fi lucrat, atunci angajatorul ii va acorda angajatului suma care ii revine pentru ziua respectiva si o alta zi libera in plus in urmatoarele trei luni.
Daca angajatul trebuie sa lucreze intr-o zi care este sarbatoare nationala pentru care angajatorul nu acorda liber si pe care angajatul nu ar fi lucrat-o in mod normal, atunci se acorda un bonus salarial de 200%, adica valoarea tripla a sumei pe care ar fi primit-o angajatul in mod normal pentru o zi de munca.
Singapore
Situatia este simpla si in Singapore. Daca o sarbatoare nationala pentru care se acorda zi libera platita angajatilor prin lege cade intr-o zi de weekend, atunci urmatoarea zi lucratoare este libera si platita ca o zi normala de munca.
In al treilea rand, notam si faptul ca Romania se aseamana cu Franta la acest capitol. Hexagonul nu acorda o zi libera platita in plus, daca o sarbatoare nationala se iveste intr-o zi de sambata sau duminica.
Finalmente, observam ca in tarile oferite mai sus ca exemplu sunt multe prevederi care pot parea suficient de complicate la o prima vedere. Ele, insa, nu fac decat sa asigure un echilibru intre viata personala si cea profesionala a angajatilor.
Consideram ca ar fi utila si in Romania schimbarea Codului muncii, astfel incat macar zilele libere nationale care cad intr-o zi de duminica sa se acorde in urmatoarea zi de luni sau intr-o alta zi stabilita de comun acord intre angajat si angajator sau sa fie platita dublu daca se lucreaza.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri