Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul nr. 38/2019 modifica legislatia cainilor cu stapan

Ordinul nr. 38/2019 al ANSVSA a fost publicat in Monitorul Oficial (poate fi consultat la finalul articolului), asadar legislatia cainilor cu stapan se modifica. Aceasta schimbare era asteptata, intrucat este vorba despre punerea reglementarilor actuale in acord cu o Decizie CCR din 2018. 
 
Decizia CCR nr. 23/2018 prin intermediul carei a fost admisa o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la actiunea de vaccinare antirabica a cainilor cu stapan. 
 
Ordinul nr. 28/2019 al ANSVSA introduce o masura asteptata de mai mult timp: acceptarea exclusiva a registrului in format electronic (RECS). Acest lucru inseamna ca toata colectia de informatii ce cuprinde date de identificare a animalului, evenimente, informatii veterinare si datele de identificare ale proprietarului vor fi pastrate intr-o arhiva electronica care va permite asigurarea trasabilitatii unui animal de la momentul identificarii si pana la momentul iesirii din sistemul informatic.
 
Totodata, inregistrarea cainilor adulti cu proprietar se va face la socilitarea proprietarului si inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea in spatii publice a acestora. Colegiul Medicilor veterinari se va asigura ca sunt indeplinite conditiil prevazute in Norme. In plus, pentru fiecare caine vaccinat antirabic se va elibera un carnet de sanatate cu serie si numar unic. 
 
Medicul veterinar operator al RECS are de acum noi obligatii, dupa cum urmeaza:
  • sa completeze, sa semneze, sa parafeze carnetul de sanatate si sa inmaneze documentul proprietarului animalului pentru fiecare caine vaccinat antirabic;
  • pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei si au fost identificati prin microcipare, sa elibereze, la cererea proprietarilor, suplimentar fata de carnetul de sanatate, un pasaport, doar daca prin carnetul de sanatate se face dovada ca animalul a fost vaccinat antirabic in ultimele 12 luni, iar in cazul rapelului ce a depasit 12 luni de la ultima vaccinare, ca nu au trecut mai putin de 21 de zile de la ultima vaccinare antirabica, fara a fi depasit termenul de un an de la ultima vaccinare.
  • pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei si au fost identificati prin microcipare, sa elibereze, la solicitarea proprietarului, suplimentar fata de carnetul de sanatate, un pasaport, cu conditia ca datele inscrise in carnetul de sanatate al cainelui si cele inscrise in RECS sa certifice faptul ca acesta a fost vaccinat antirabic dupa ce a fost identificat si, in cazul primei vaccinari sau al rapelului ce a depasit 12 luni de la ultima vaccinare, ca nu au trecut mai putin de 21 de zile de la data vaccinarii, iar in cazul vaccinarilor de rapel, ca acestea au fost efectuate in ultimele 12 luni, fara a fi depasit termenul de un an de la ultima vaccinare;”.
  • sa vaccineze contra rabiei doar cainii care, la momentul vaccinarii, sunt insotiti de carnete de sanatate, conform prezentelor norme, sau pentru care se elibereaza un carnet de sanatate, conform prezentelor norme, cu ocazia vaccinarii. 
 
ANSVSA va avea, de asemenea, noi obligatii. Autoritatea va raspunde, prin serviciile specializate din cadrul directiilor, sesizarilor Colegiului Medicilor Veterinari prin efectuarea controalelor oficiale si efectueaza verificari privind corespondenta datelor inscrise in RECS si constatarile din teren pentru un procent de minimum 10% din cainii identificati si vaccinati. Totodata, legalizeaza pasaportul la crerea proprietarilor, daca animalul de companie face obiectul unei miscari in tari terte care solicita acest lucru.
 
Important! Ordinul stabileste ca detinerea de caini neidentificati si neinregistrati este interzisa.
 
Adaposturile publice si private care detin caini adoptati la distanta sunt proprietarii de drept ai animalelor. Fiind inregistrate in RECS, obligatiile care curg din asumarea acestei responsabilitati sunt aceleasi aplicabile tuturor stapanilor. 
 
Finalmente, remarcam ca lipseste cu desavarsire o masura punitiva la adresa celor care isi abandoneaza animalele de companie sau le maltrateaza. 
 
Ordinul nr. 38/2019 pentru modificarea si completarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 1/2014
 
Vazand Referatul de aprobare nr. 3.177/20.11.2018 al Directiei generale control oficial din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
 
luand in considerare Decizia Curtii Constitutionale nr. 23 din 23 ianuarie 2018 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 133 alin. (5) si a sintagmei "numai dupa identificarea acestora", cuprinsa in art. 134 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, prin raportare la teza intai a acestui articol, referitoare la "actiunea de vaccinare antirabica a cainilor cu stapan",
 
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar- veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
in temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:
 
Art. I. -
Normele privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 1/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 15 ianuarie 2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, literele k) si q) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"k) Registru de evidenta a cainilor cu stapan - colectie de informatii in format electronic, aflata in gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari, ce cuprinde datele de identificare ale animalului, evenimentele, informatiile veterinare si datele de identificare ale proprietarului, nominale, pastrate in forma electronica si arhivate intr-o baza de date, care permite asigurarea trasabilitatii unui animal de la momentul identificarii si inregistrarii pana la momentul iesirii acestuia din sistemul informatic;
. . . . . . . . . .
q) furnizor secundar de carnete de sanatate si/sau pasapoarte - orice persoana juridica ce achizitioneaza de la un furnizor primar si comercializeaza pe teritoriul Romaniei carnete de sanatate si/sau pasapoarte conforme cu cerintele prezentelor norme catre unitati medicale veterinare de asistenta, universitati care detin clinici veterinare si institutii publice care detin caini de serviciu, in calitate de utilizatori finali ai carnetelor si pasapoartelor, si care, la randul lor, le elibereaza direct catre proprietarii de animale;".
 
2. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) cainii adulti cu proprietar - la solicitarea proprietarului si in orice caz inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea in spatii publice a acestora;".
 
3. La articolul 5 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
"b1) pentru fiecare caine vaccinat antirabic se elibereaza un carnet de sanatate cu serie si numar unic;".
 
4. La articolul 5, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
"(5) CMV raporteaza trimestrial catre ANSVSA modalitatea prin care si-a indeplinit obligatiile prevazute la alin. (1)-(4)."
 
5. La articolul 6, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
"(7) CMV notifica trimestrial catre ANSVSA cazurile pentru care s-a dispus retragerea licentei de utilizare a RECS si detaliaza modul in care s-a constatat neindeplinirea conditiilor mentionate la alin. (6) lit. b)-d)."
 
6. La articolul 8 alineatul (4), literele d) si e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"d) sa completeze, sa semneze, sa parafeze carnetul de sanatate si sa inmaneze documentul proprietarului animalului pentru fiecare caine vaccinat antirabic;
 
e) pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei si au fost identificati prin microcipare, sa elibereze, la cererea proprietarilor, suplimentar fata de carnetul de sanatate, un pasaport, doar daca prin carnetul de sanatate se face dovada ca animalul a fost vaccinat antirabic in ultimele 12 luni, iar in cazul rapelului ce a depasit 12 luni de la ultima vaccinare, ca nu au trecut mai putin de 21 de zile de la ultima vaccinare antirabica, fara a fi depasit termenul de un an de la ultima vaccinare;".
 
7. La articolul 8 alineatul (4), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera e1), cu urmatorul cuprins:
"e1) pentru cainii care parasesc teritoriul Romaniei si au fost identificati prin microcipare, sa elibereze, la solicitarea proprietarului, suplimentar fata de carnetul de sanatate, un pasaport, cu conditia ca datele inscrise in carnetul de sanatate al cainelui si cele inscrise in RECS sa certifice faptul ca acesta a fost vaccinat antirabic dupa ce a fost identificat si, in cazul primei vaccinari sau al rapelului ce a depasit 12 luni de la ultima vaccinare, ca nu au trecut mai putin de 21 de zile de la data vaccinarii, iar in cazul vaccinarilor de rapel, ca acestea au fost efectuate in ultimele 12 luni, fara a fi depasit termenul de un an de la ultima vaccinare;".
 
8. La articolul 8 alineatul (4), litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"g) sa vaccineze contra rabiei doar cainii care, la momentul vaccinarii, sunt insotiti de carnete de sanatate, conform prezentelor norme, sau pentru care se elibereaza un carnet de sanatate, conform prezentelor norme, cu ocazia vaccinarii."
 
9. La articolul 8, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
"(41) RECS permite doar inregistrarea codurilor alocate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor furnizorilor aprobati."
 
10. La articolul 8, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
"(51) Medicii veterinari de libera practica ce au calitatea de identificatori si operatori RECS sunt prestatori ai serviciilor de identificare a cainilor si de inregistrare a acestora in RECS, potrivit legii, si completeaza datele solicitate prin rubricatia pasaportului doar in baza informatiilor inregistrate in RECS si/sau inscrise in carnetul de sanatate al cainelui si le certifica prin parafare, iar responsabilitatea identificarii si inregistrarii cainilor, potrivit legii, apartine proprietarilor."
 
11. La articolul 9, alineatele (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(5) In vederea gestionarii RECS, CMV elaboreaza proceduri tehnice operationale pe care le supune avizarii ANSVSA si informeaza utilizatorii RECS asupra continutului acestora.
 
(6) In cazul sesizarii unor abateri grave privind operarea in RECS si incalcari ale prevederilor prezentei norme, CMV blocheaza temporar accesul utilizatorului/operatorului in cauza, analizeaza si dispune, dupa caz, sesizarea comisiei de deontologie si ANSVSA in vederea derularii de controale oficiale."
 
12. La articolul 10, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) ANSVSA, prin serviciile specializate din cadrul directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, raspunde sesizarilor CMV prin efectuarea controalelor oficiale; anual se efectueaza verificari privind corespondenta datelor inscrise in RECS si constatarile din teren, prin sondaj, pentru un procent de minimum 10% din cainii identificati si vaccinati."
 
13. La articolul 10, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
"(5) ANSVSA, prin serviciile specializate din cadrul directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, legalizeaza pasaportul la solicitarea proprietarilor, daca animalul de companie face obiectul unei miscari in tari terte care solicita acest lucru, efectuand urmatoarele actiuni:
a) verificarea identitatii animalului si coroborarea informatiilor din RECS cu informatiile din pasaport si carnetul de sanatate;
b) aplicarea, in coltul din dreapta sus al primei pagini a pasaportului, a unui timbru sec cu diametrul de 30 mm, in care se inscriu urmatoarele: A.N.S.V.S.A., in partea de sus, iar central, D.S.V.S.A. si abrevierea judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si aplicarea stampilei directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor competente in realizarea legalizarii, in locul prevazut la rubrica XI din pasaport."
 
14. La articolul 11, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
"(41) In cazul in care codul de identificare nu se regaseste in RECS, administratorii adaposturilor publice au obligatia informarii ANSVSA si CMV."
 
15. La articolul 11, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Dupa emiterea deciziei de adoptie sau de revendicare, dupa caz, cainii neidentificati la intrarea in adapost se identifica si se inregistreaza in RECS in conformitate cu prevederile prezentelor norme si li se elibereaza un carnet de sanatate in care sunt inscrise datele lor de identificare, datele de identificare ale proprietarului si actiunile sanitar-veterinare efectuate."
 
16. La articolul 13, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Adaposturile publice si private care detin caini adoptati la distanta sunt proprietarii de drept ai animalelor, acestea fiind in consecinta inregistrate in RECS, si au obligatia de a respecta cerintele privind identificarea si inregistrarea in RECS a animalelor cazate in acest scop."
 
17. La articolul 14, dupa alineatul (5) se introduc doua noi alineate, alineatele (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
"(6) Fiecare furnizor autorizat de carnete de sanatate si/sau pasapoarte pentru animalele de companie inscrie pe facturile fiscale pe care le emite la vanzarea carnetelor de sanatate si/sau a pasapoartelor seria/intervalul de serii a/al acestora.
 
(7) Furnizarea/Eliberarea carnetelor de sanatate si/sau a pasapoartelor pentru animalele de companie in alte conditii decat cele prevazute in prezentele norme este interzisa."
 
18. La articolul 15, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), furnizorii de microcipuri pot comercializa microcipuri aprobate si catre primarii/consiliile locale, urmand ca acestea sa le puna la dispozitia utilizatorilor RECS cu scopul identificarii si inregistrarii cainilor din localitatile apartinand unitatii administrativ-teritoriale pe care o reprezinta."
 
19. La articolul 15, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (8) si (9), cu urmatorul cuprins:
"(8) Fiecare furnizor autorizat de microcipuri pentru animalele de companie este obligat sa inscrie pe facturile fiscale pe care le emite la vanzarea microcipului/microcipurilor seria/intervalul de serii a/al acestora.
 
(9) Furnizarea microcipurilor pentru animalele de companie in alte conditii decat cele prevazute in prezentele norme este interzisa."
 
20. La articolul 16, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(8) Detinerea de caini neidentificati si neinregistrati este interzisa."
 
21. In anexa nr. 3, la punctul I, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pentru verificarea datelor cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan accesati: www.rompetid.ro."
 
Art. II. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Geronimo Raducu Branescu
Bucuresti, 8 martie 2019.
 
Nr. 38.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 09 Aprilie 2019
Votati articolul "Ordinul nr. 38/2019 modifica legislatia cainilor cu stapan":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016