"Daca suspendam un contract individual de munca pe perioada cercetarii disciplinare, ii putem inmana ulterior convoccatorul?"
Desi procedura de cercetare disciplinara este descrisa in Codul muncii, in practica s-a dovedit ca exista scapari (unele aparent minore, altele majore), atat in descrierea etapelor ce trebuie parcurse – in regulamentul intern – cat si in aplicarea efectiva a procedurii. De altfel, aceste scapari constituie si temeiul de fapt pentru care sunt castigate in instanta litigiile de munca, in care sunt contestate fie sanctiuni aplicate salariatilor, fie desfacerea disciplinara a contactului individual de munca.
Salariatul va fi convocat in scris; in dispozitia de convocare se va preciza obiectul – exact cum este scris in referatul initial, data, ora si locul intrevederii, precum si faptul ca salariatul poate fi asistat de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este/un reprezentant al salariatilor si va fi inminata de indata, cu semnatura de primire, salariatului in cauza; in caz de refuz de primire, va fi expediata prin posta, cu confirmare de primire.
Se va tine cont de perioada necesara inminarii de catre Posta a scrisorii.
In masura posibilitatilor, se va expedia scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire si/sau se va apela la serviciul prioripost.
In convocare se va preciza in mod clar faptul ca pe durata cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite/comisiei numite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Tot prin intermediul convocatorului se comunica salariatului faptul ca i-a fost suspendat contractul de munca pe durata cercetarii disciplinare.
Apreciem ca nu poate fi suspendat contractul fara un motiv iar motivul este abaterea disciplinara pentru care este cercetat.
Analiza realizata de PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<