"Daca suspendam un contract individual de munca pe perioada cercetarii disciplinare, ii putem inmana ulterior convoccatorul?"
Desi procedura de cercetare disciplinara este descrisa in Codul muncii, in practica s-a dovedit ca exista scapari (unele aparent minore, altele majore), atat in descrierea etapelor ce trebuie parcurse – in regulamentul intern – cat si in aplicarea efectiva a procedurii. De altfel, aceste scapari constituie si temeiul de fapt pentru care sunt castigate in instanta litigiile de munca, in care sunt contestate fie sanctiuni aplicate salariatilor, fie desfacerea disciplinara a contactului individual de munca.
Salariatul va fi convocat in scris; in dispozitia de convocare se va preciza obiectul – exact cum este scris in referatul initial, data, ora si locul intrevederii, precum si faptul ca salariatul poate fi asistat de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este/un reprezentant al salariatilor si va fi inminata de indata, cu semnatura de primire, salariatului in cauza; in caz de refuz de primire, va fi expediata prin posta, cu confirmare de primire.
Se va tine cont de perioada necesara inminarii de catre Posta a scrisorii.
In masura posibilitatilor, se va expedia scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire si/sau se va apela la serviciul prioripost.
In convocare se va preciza in mod clar faptul ca pe durata cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite/comisiei numite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Tot prin intermediul convocatorului se comunica salariatului faptul ca i-a fost suspendat contractul de munca pe durata cercetarii disciplinare.
Apreciem ca nu poate fi suspendat contractul fara un motiv iar motivul este abaterea disciplinara pentru care este cercetat.
Analiza realizata de PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<