Parchetul General (PG) a oferit un punct de vedere, dupa ce decizia CEDO a fost prezentata in mass-media si a fost popularizata. Institutia arata ca revocarea din functie a procurorilor trebuie regandata.
Redam mai jos integral punctul de vedere al PG.
In contextul pronuntarii, la data de 5 mai 2020, de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a Hotararii in cauza Kovesi vs. Romania, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie transmite urmatoarele:
Hotararea CEDO confirma luarile de pozitie anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public in sensul ca procedura ad-hoc de revocare initiata impotriva procurorilor care indeplinesc functii de conducere la varful ierarhiei parchetelor nu este conforma legilor de organizare judiciara, iar prin modul de desfasurare aceasta este de natura sa aduca atingere statutului de independenta, precum si garantiilor fundamentale, in principal dreptului la aparare.
De asemenea, hotararea CEDO reafirma dreptul procurorilor de a-si exprima in mod liber opinia in contextul dezbaterilor publice care trebuie sa caracterizeze intr-un stat de drept procesul de adoptare ori de modificare a cadrului normativ care le reglementeaza statutul, precum si a celui de amendare a legislatiei penale. Astfel de luari de pozitie publice nu pot, sub nicio forma, constitui pretext pentru initierea unor proceduri ce urmaresc revocarea din functie.
Hotararea CEDO creeaza premisele regandirii procedurilor de revocare din functie a procurorilor, in lumina recomandarilor formulate de organismele europene cu expertiza, prin intarirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independentei justitiei si for reprezentativ pentru sistemul judiciar.
Numai dialogul in cadrul interinstitutional poate conduce la generarea mecanismelor legale unanim acceptate prin care sa se asigure ca membrii autoritatii judecatoresti se bucura de protectie impotriva arbitrariului, iar exercitiul acestui drept este efectiv. Intarind considerentele retinute de CEDO, absenta controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din functie nu este in interesul functionarii statului in general, in context constitutional, si nici in beneficiul cetatenilor.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Asumarea si exercitarea cu buna-credinta si in conditii de loialitate, in spiritul Constitutiei, a atributiilor conferite de lege trebuie sa caracterizeze climatul public, iar celelalte puteri ale statului trebuie sa actioneze in vederea apararii independentei justitiei.
Procurorul general al PICCJ sustine independenta justitiei, ca principiu constitutional, si isi reafirma deschiderea spre dialog constructiv pentru identificarea solutiilor legislative care sa intareasca acest principiu.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri