Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari la concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor: cel putin DOUA luni de concediu pentru celalalt parinte

Modificari la concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor: cel putin DOUA luni de concediu pentru celalalt parinte
Ministerul Muncii a publicat in transparenta decizionala un proiect de act normativ prin care se aduc mai multe modificari la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Astfel, in propunerea de act normativ sunt prevazute, intre altele, extinderea concediului pentru cresterea copilului de la cel putin o luna, la cel putin 2 luni, pentru parintele care nu a solicitat initial dreptul.

De asemenea, proiectul prevede reglementarea unei perioade de preaviz rezonabila, de minim 30 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate, pe care lucratorul o acorda angajatorului atunci cand isi exercita dreptul la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului. 

Important! Daca va fi adoptat, prevederile din acest act normativ se vor aplica si solicitarilor depuse anterior datei de intrare in vigoare a acestuia si pentru care decizia de admitere, de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, nu a fost emisa pana la aceasta data.

Modificarile la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor


Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2010, aprobata cu modificari prin Legea nr.132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2 alineatul (5), dupa litera i) se introduce o noua litera, lit. i1 ), cu urmatorul cuprins:
i.1) au beneficiat de concediu de acomodare si indemnizatia lunara aferenta acestuia;

2. La articolul 3 alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(3) Pentru perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) se iau in calcul sumele incasate de persoana indreptatita, reprezentand venituri corespunzatoare acestor perioade, calculate potrivit legii de catre platitorul acestora.”

3. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin.(51 ), cu urmatorul cuprins:
(51) Daca, in aceeasi luna, persoana realizeaza venituri atat in tara, cat si in statele care aplica Regulamentul, fara suprapunerea perioadelor de activitate si de venituri, se iau in calcul veniturile realizate in ambele tari, cu aplicarea in mod corespunzator a prevederilor din Regulamentul de aplicare.

4. La articolul 3, dupa alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alin.(7)-(10), cu urmatorul cuprins:
(7) Pe toata perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copiilor poate solicita recalcularea cuantumului indemnizatiei pe baza unor hotarari judecatoresti definitive, adeverinte sau alte acte prin care au fost rectificate veniturile prevazute la alin.(1) care au stat la baza acordarii dreptului. Noul cuantum se acorda de la data prevazuta in hotararea judecatoreasca sau, dupa caz, de la data prezentarii documentelor de rectificare a veniturilor.

(8) In situatia persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se recalculeaza in baza dovezilor eliberate de organele competente privind veniturile efectiv realizate in perioada pentru care s-a luat in calcul venitul estimat in vederea platii anticipate a impozitului sau, dupa caz, pentru care s-a completat declaratia pe propria raspundere.

(9) Daca din recalcularea prevazuta la alin.(8) rezulta un cuantum mai mare al indemnizatiei pentru cresterea copilului fata de cel stabilit initial, diferenta de cuantum se acorda pentru toata perioada de la data stabilirii dreptului.

(10) Daca din recalcularea prevazuta la alin.(8) rezulta un cuantum mai mic al indemnizatiei pentru cresterea copilului fata de cel stabilit initial, diferenta de cuantum, stabilita de la data acordarii, se recupereaza de la beneficiar.

5. La articolul 9, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alin.(6) - (8), cu urmatorul cuprins:
(6) Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentului de insertie se acorda persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta..

(7) In situatia in care copilul/copii sunt incadrati in grad de handicap pentru acesta/ acestia, concediul si indemnizatia se acorda pana la implinirea de catre copil/copii a varstei de 3 ani, astfel:

a) in cazul in care exista deja stabilit un drept de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, prin prelungirea perioadei de acordare daca cererea de prelungire este depusa inainte de incetarea dreptului anterior;

b) in cazul in care incadrarea in handicap se realizeaza dupa implinirea de catre copil/copii a varstei de 2 ani si pentru acesta/acestia a fost acordat anterior concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, prin acordarea unui nou drept de la data incadrarii in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 zile de la aceasta data;
 
c) prin acordarea unui nou drept de la data depunerii cererii in cazul in care au fost depasite termenele prevazute la lit. a) si b).

(8) In situatia prevazuta la alin. (7), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantumul platit anterior. In cazul in care sunt incadrati in grad de handicap mai multi copii rezultati in urma unei sarcini multiple, pe langa indemnizatia pentru cresterea copilului in cuantumul prevazut la art. 2 alin. (2) din ordonanta de urgenta se va acorda si suma prevazuta la art. 5 din ordonanta de urgenta, in raport cu numarul copiilor.”

6. Alineatul (1) al articolului 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 11 – (1) Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila parintilor, precum si persoanelor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin 2 luni din perioada totala a concediului de crestere a copilului sunt alocate uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.”

7. Alineatul (1) al articolului 16 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.
c) au trecut 3 luni de la data expirarii certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului iar un certificat nou nu a fost depus in aceasta perioada.”

8. Alineatul (2) al articolului 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:”

9. La articolul 16, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(21 ), cu urmatorul cuprins:
” (21) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care se constata ca certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului este expirat, plata indemnizatiei prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a expirat certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului iar suspendarea se mentine pe o perioada de 3 luni.”

10. La articolul 16 alineatul (3), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2), cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.”

11. Alineatul (1) al articolului 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) In situatiile de suspendare a drepturilor prevazute la art. 16 alin. (2) si art. 17 alin. (2) si (3), acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia situatiei prevazute la art. 11 alin.(1).”

12. Dupa articolul 19 se introduce un nou articol, art. 191 , cu urmatorul cuprins:
Art. 191 - In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin.(1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul cu minim 30 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.

13. La articolul 20, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(11 ), cu urmatorul cuprins:
(11) Prin exceptie, indemnizatia pentru cresterea copilului prevazuta la art.2 alin.(1) poate fi urmarita silit numai in vederea recuperarii sumelor cu titlu de pensie de intretinere lunara in favoarea minorului.”

14. Alineatul (1) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art.25 – (1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) si la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul, pe baza cererii depuse, conform art. 191

15. La articolul 25, dupa alineatul (4), se introduce un nou alineat, alin.(41 ) urmatorul cuprins:
(41) In situatia prevazuta la alin.(4) salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.”

16. Dupa articolul 39, se introduce un nou articol, art. 40, cu urmatorul cuprins:
Art. 40 – Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale asigura informarea corespunzatoare atat a salariatilor, cat si a angajatorilor cu privire la aplicarea prevederilor acestei legi, prin publicarea informatiilor relevante pe website-ul institutiei, dar si prin alte mijloace de comunicare accesibile salariatilor si angajatorilor.”

17. La finalul actului normativ se adauga o mentiune cu urmatorul cuprins:
Prezenta ordonanta de urgenta asigura transpunerea art. 1 lit. a), art. 2, art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5, art. 8 alin. (1) si (3), art. 10, art. 11, art. 12 alin. (1), art. 13, art. 17, art. 19 si art. 20 din cuprinsul Directivei (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor si de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al UE, seria L, nr. 188 din 12.07.2019, cu referire la concediul pentru cresterea copilului.”

Art. II - In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale elaboreaza hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. III – (1) Prevederile ordonantei de urgenta se aplica odata cu intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului de modificare si completare a normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si solicitarilor depuse anterior datei de intrare in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pentru care decizia de admitere, de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, nu a fost emisa pana la aceasta data.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Modificari la concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor: cel putin DOUA luni de concediu pentru celalalt parinte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016