Intrebare: Dupa pronuntarea unei sentinte prin care s-a stabilit ca tatal copiilor sa plateasca o pensie de intretinere calculata la valoarea unui salariu minim pe economie, am aflat ca de fapt venitul acestuia este mult mai mare insa la proces a prezentat o adeverinta cu salariul minim pe economie. Ce pot face ca sa fie corect calculata pensia de intretinere?
Raspuns: Intrucat Codul familiei statueaza ca obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii art. 86 va puteti adresa cu o cerere corespunzatoare instantei de judecata competente, avand in vedere ca are drept la intretinere acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci, iar cat priveste copilul minor, legea mentioneaza ca " Descendentul, cit timp este minor, are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla."
Daca beneficiati de o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit o pensie de intretinere pentru copil, instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotari incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste, in conditiile art. 94 din Codul familiei, respectiv in raport cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Astfel legea stabileste ca, atunci cind intretinerea pentru copil este datorata de parinte, aceasta se stabileste pina la o patrime din cistigul sau din munca pentru un copil o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii asa incat va puteti adesa instantei pentru recalcularea pensiei de intretinere raportata la salariul pe care-l primeste care ar trebui sa corespunda cu cel din fisa fiscala emisa de angajator si depusa la Administratia Fiscala si cu privire la alte venituri declaratia de venit sau orice alte probe pe care le va administra instanta la propunerea dvs. daca la va gasi pertinente si concludente, care sa justifice stabilirea ori majorarea pensiei de intretinere datorata de tata copilului dvs.
In acelasi timp, este atributul instantei de a se pronunta in sensul ca, daca, dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare care sa fi fost:
- retinute de partea potrivnica, sau
- care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor, ori
- daca s-a desfiintat sau s-a modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere, situatii reglementate de art. 322 pct. 5 din Codul de procedura civila aceasta va confera dreptul de a promova pe acest temei de drept o cerere pentru revizuirea hotararii pronuntate si nefavorabile dvs. din motivele mentionate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatul este condamnat cu inchisoare cu executare, isi anunta seful telefonic ca nu mai ajunge la munca din aceasta cauza, care este data de incetare a contractului de munca, ziua in care s-a pronuntat instanta? De asemenea cum se aduce la cunostinta angajatului decizia de incetare a contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate cu sediul in Bucuresti, sectorul 1 si cu puncte de lucru in sectorul 2, Constanta si Cluj, are si salariati mobili. Din punct de vedere al declararii impozitului pe salarii, unde vor figura acestia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<