Intrebare: Contractul de munca temporara poate fi incheiat si pe perioada nedeterminata? Care este perioada de proba in acest caz?
Raspuns: Potrivit art. 95 alin. (2) din Codul muncii republicat agentul de munca temporara poate incheia cu salariatul temporar un contract de munca pe durata nedeterminata, situatie in care in perioada dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara.
Pentru fiecare noua misiune intre parti se incheie un contract de munca temporara, in care vor fi precizate toate elementele prevazute la art. 94 alin. (2).
Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie.
La incetarea misiunii salariatul temporar poate incheia cu utilizatorul un contract individual de munca.
In cazul in care utilizatorul angajaeaza, dupa o misiune, un salariat temporar, durata misiunii efectuate se ia in calcul la stabilirea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi prevazute de legislatia muncii.
Cu exceptia dispozitiilor speciale contrare, dispozitiile legale aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misunii la acesta.
Prin urmare, regula contractului de munca temporara este incheierea acestuia pe durata unei misiuni cu perioadele de proba reglementate de art. 97 din Codul muncii republicat, astfel:
a) doua
zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.
Exceptia este ca pot fi incheiate contracte individuale de munca pe durata nedeterminata, ori daca sunt incheiate pe durata nedeterminata nu mai pot fi numite temporare si perioada de proba este cea stabilita de art. 31 din Codul muncii potrivit caruia pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.