Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat azi, in premiera pentru sistemul judiciar roman, infiintarea unei a doua sectii la nivelul primei instante. Aceasta decizie vine ca urmare a admiterii propunerii inaintate de Colegiul de conducere al Judecatoriei Timisoara, care a cerut infiintarea Sectiei a II-a civila in cadrul acestei instante.
„Este necesara si chiar se impune infiintarea celei de-a doua sectii civile. Pare o inovatie, dar nu este nimic exceptional, nimic din ceea ce nu poate fi realizat. Am venit cu aceasta solutie nu pentru ca vrem sa iesim in evidenta cu asa ceva, ci pentru ca este o problema reala”, a argumentat azi, in fata membrilor Sectiei pentru judecatori a CSM, Mihai Balan, presedintele Judecatoriei Timisoara.
45 de judecatori, 67 de grefieri
In analizarea propunerii, cuprinsa in Nota DRUO (Directia de resurse umane si organizare a CSM), s-a avut in vedere ca Judecatoria Timisoara este una dintre cele mai mari instante de acest grad din tara.
In cadrul Sectiei Civile a Judecatoriei Timisoara lucreaza 45 de judecatori, dintr-o schema de 51. Alte 67 de persoane sunt angajate in cadrul personalului auxiliar.
„Ganditi-va, avand in vedere numarul mare de judecatori si grefieri, la numarul mare de probleme pe care le are instanta, ce inseamna sa ii coordonezi pe toti, sa asiguri o practica unitara, sa rezolvi problemele administrative. Cea de-a doua sectie, cu 20 – 22 de judecatori, ar functiona ca o instanta normala si ar cuprinde completele specializate – funciar, de familie, fiscal, care presupun alta coordonare, alta atentie”, a explicat Balan.
Balan: ”Asta inseamna reforma”
„Crearea acestei sectii nu presupune nicio modificare in sistem, nu are legatura cu alte instante. Ştim ca este un precedent, dar sunt numai cateva instante mari in tara si trebuie ajutate. Asta inseamna reforma, sa faci ceva ce nu s-a facut, iar daca nu va functiona, eu voi fi cel care voi veni in fata dumneavoastra sa cer desfiintarea acestei sectii”, a conchis Mihai Balan.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<