Primariile de sector si Primaria Capitalei au fost amendate de Garda Nationala de Mediu (GNM) pentru ca nu au realizat Planul integrat de calitate a aerului.
Primariile de sector si Primaria Municipiului Bucuresti au fost amendate de Garda Nationala de Mediu cu cate 7.500 de lei pentru nerealizarea in totalitate a masurilor incluse in Planul integrat de calitate a aerului, scadente la sfarsitul anului 2019, a anuntat, luni, comisarul general al GNM, Marioara Gatej, intr-o conferinta de presa.
Pe de alta parte, seful Garzii de Mediu a precizat ca, in cursul saptamanii trecute, au avut loc controale la 115 operatori economici din Capitala si judetul Ilfov, care detin instalatii mari si medii de ardere.
"In cursul saptamanii trecute, am avut in control 115 operatori economici din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, pentru care am solicitat si sprijinul colegilor din judetele limitrofe. Am verificat in principal operatorii economici care detin instalatii mari si medii de ardere. Am avut doua cazuri de unitati care detin instalatii mari de ardere, care au fost sanctionate. E vorba de CET Sud, care a fost sanctionata cu o amenda in suma de 50.000 de lei pentru nerespectarea autorizatiei integrate de mediu, respectiv pentru ca nu au prezentat documente din care sa rezulte ca au asigurat mentenanta sistemelor de retinere poluanti si nu au efectuat acele masuratori paralele, cel putin o data pe an, pentru poluanti. Si CET Grozavesti a fost sanctionata cu 100.000 de lei pentru nerespectarea conditiilor stabilite prin autorizatia integrata de mediu. Mai bine zis, pentru ca au inceput utilizarea combustibilului pacura din data de 27 (februarie 2020 - n. r.) pentru care avem notificarea oficiala in data de 4 (martie 2020 - n. r.)", a spus Gatej conform Agerpres.
Comisarul general al GNM a adaugat ca reprezentantii CET Grozavesti au transmis, luni, o notificare autoritatilor din domeniul mediului, prin care anunta ca nu s-au mai putut recupera datele valorilor de concentratii orare pe poluanti, din cauza unei avarii produse in Sistemul Energetic National ce a dus la arderea unitatii centrale in care erau stocate respectivele informatii.
"Intr-adevar, consumul a fost in aceasta perioada de 260,5 tone de pacura, iar problema mare este ca nu aveau voie sa utilizeze pacura decat in anumite conditii special impuse prin autorizatia integrata de mediu, respectiv atunci cand presiunea gazului metan nu mai asigura functionarea corespunzatoare si in parametri a instalatiei si obligatoriu cu notificare atat a Agentiei Nationale de Protectia Mediului Bucuresti, cat si a Garzii (Nationale de Mediu - n. r.). Tot la CET nu ni s-au putut prezenta documente din care sa rezulte valorile concentratiilor orare pe poluanti. In acest caz, s-a motivat defectiunea instalatiei, iar astazi am primit notificare oficiala ca nu se mai pot recupera datele dintr-un motiv tehnic, ca a existat o avarie in Sistemul Energetic National care a dus la arderea unitatii centrale in care erau stocate datele. Unitatea a necesitat inlocuire si astfel datele nu mai pot fi recuperate", a precizat Mariana Gatej.
Potrivit sursei citate, pe parcursul actiunilor de control au fost aplicate amenzi unei companii producatoare de beton din judetul Ilfov, precum si unei societati care derula activitati de colectare si depozitare a deseurilor din constructii si facea excavatii fara a avea autorizatie de mediu.
"In cadrul acestui control, desfasurat saptamana trecuta, am mai avut cazuri punctuale care tin de activitatea curenta a unitatilor, deci nu au legatura efectiva cu ceea ce s-a intamplat in noaptea de 1 spre 2 martie. Am avut o unitate din Ilfov cu domeniul de activitate fabricare beton care nu a putut sa prezinte buletinele de analiza privind calitatea aerului si dovada transmiterii acestora catre APM. In municipiul Bucuresti am avut o societate care desfasura activitate de colectare si depozitare a deseurilor din constructii si excavatii fara a detine autorizatie de mediu si a fost sanctionata cu amenda in valoare de 60.000 de lei. Tot saptamana trecuta, am sanctionat patru unitati care desfasoara activitati de constructii, pentru faptul ca nu au asigurat filtrele de protectie, respectiv plasele de protectie. De asemenea, un operator economic cu activitati de vopsire si sablare la care nu erau functionale echipamentele de retinere a poluantilor la sursa. In cadrul acestui control am mai identificat o zona de 40 de hectare de teren, in judetul Ilfov, acoperit cu depozitari necontrolate de deseuri, ponderea acestora provenind din dezmembrari auto, inclusiv cabluri. Este vorba de o zona aflata pe teritoriul administrativ al comunei Vidra. Aceste deseuri practic sunt 'selectate' de populatia roma din zona, se recupereaza componentele metalice, iar ulterior sunt incendiate periodic. UAT Vidra a fost sanctionat cu amenda in suma de 15.000 de lei avand trasata ca masura obligatia de a asigura salubritatea. Suntem in derulare cu controlul pentru a identifica sursa acestor deseuri pentru a putea stopa fenomenul", a subliniat Marioara Gatej.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
In privinta modului in care autoritatile din Capitala si-au indeplinit masurile incluse in Planul integrat de calitate a aerului, Garda de Mediu a anuntat sanctiuni de 7.500 de lei atat pentru cele sase primarii de sector, cat si pentru Primaria Generala.
"In ceea ce priveste modul de respectare a Planului integrat de calitate a aerului in municipiul Bucuresti, pentru nerealizarea in totalitate a masurilor care au fost scadente la sfarsitul anului 2019 (...) au fost aplicate sanctiuni in suma de 7.500 de lei la fiecare primarie de sector, inclusiv la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti", a afirmat Gatej.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri