Profesiile liberale – constanta a sistemului de drept
Madalin Irinel Niculeasa
Avocat, autor „Modernism si postmodernism in sistemul juridic roman”
Institutia profesiilor liberale, a parcurs in esenta urmatoarele etape:
a) reglementarea profesiilor liberale,
b) autoreglementarea profesiilor liberale si
c) dereglementarea profesiilor liberale.
In prima etapa (reglementarea) profesiile liberale existau doar ca stare de fapt, iar pentru a putea deveni realitatea juridica trebuia sa fie reglementate de catre puterea legiuitoare. Aceasta este perioada de inceput a institutiei in cauza si este localizata, din punct de vedere temporal in secolul al XIX-lea. In aceasta perioada, profesiile liberale sunt reglementate in principal de catre puterea leguitoare. Trebuie precizat de asemenea ca profesiile liberale au existat si inainte de secolul XIX, dar aceasta institutie dobandeste permanenta valorica si juridica, incepand cu acest secol.
In cea de-a doua etapa (autoreglementarea), profesiile liberale capata deja consistenta juridica si valorica, situatie in care consacrarea legislativa a sistemului de valori propriu acestei institutii se face de la nivelul secundar, adica de catre organele fiecarei profesii liberale in parte. Fara indoiala ca aceste organe au dreptul sa reglementeze profesia liberala in temeiul legii de organizare adoptata de puterea legiuitoare. Din punctul nostru de vedere, aceasta etapa este specifica secolului XX.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Orice schimbare a sistemului juridic are impact asupra dvs. Anticipati aceste consecinte ale evolutiei lumii juridice cu ajutorul lucrarii „Modernism si postmodernism in sistemul juridic roman". Fiindca doar aceasta lucrare unica in Romania, va ofera explicatii transante referitoare la modul in care dreptul, ca fenomen juridic, este influentat de societatea in care se manifesta.
In cea de-a treia etapa (dereglementarea), institutia profesiilor liberale, din nevoia de a se pune de acord cu prevederile legale din materia concurentei si a protectiei consumatorilor, trebuie sa parcurga un fenomen invers, adica trebuie sa renunte la anumite reglementari proprii care afecteaza concurenta si interesele consumatorilor. Aceasta etapa este specifica secolului XXI, cand protectia consumatorilor a devenit o axioma. Desi aceasta realitate faptica si juridica (interdependenta dintre profesiile liberale si interesele consumatorilor) nu este contestata de catre nimeni, din punctul nostru de vedere, dereglementarea profesiilor liberale trebuie sa tina seama de faptul ca exista cateva constante ale profesiilor liberale care nu pot suferi modificari; avem aici in vedere in principal interesul public propovaduit de profesiile liberale.Trebuie precizat ca aceste etape sunt specifice intregului sistem social, si nu numai sistemul juridic. In acest sens, societatea a trecut prin etapa traditionala, apoi prin cea moderna, pentru ca in final sa parcurga etapa postmoderna.
De asemenea, dintr-un alt punct de vedere, respectiv raportul dintre profesiile liberale si protectia consumatorilor, institutia profesiilor liberale a parcurs urmatoarele etape:
a) ignorarea drepturilor consumatorilor,
b) exacerbarea drepturilor consumatorilor si
c) stabilirea unui echilibru intre esenta profesiilor liberale si drepturilor consumatorilor.
Integral in Modernism si postmodernism in sistemul juridic roman
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri