Un lucru mai putin cunoscut despre Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018 e ca proprietarul este obligat sa plateasca toate cheltuielile cu privire la intretinere si apoi sa le recupereze de la chirias. Acest lucru nu prea este respectat in practica. Ce se intampla, insa, daca se aduna prea multe datorii la asociatie si cel care a inchiriat nu le plateste?
In cazul in care proprietarul si chiriasul ajung la un acord prin care cel care se muta in imobil va plati intretinerea (n.r. "asociatia"), atunci este important ca acest lucru sa se intample luna de luna. In cazul in care chiriasul este de rea-credinta si nu isi plateste datoriile pentru folosirea spatiului incredintat, atunci acesta nu va putea fi obligat sa achite ceea ce s-a adunat drept restanta. Aceasta obligatie revine proprietarului care, in cazuri extreme, poate ajunge la executare silita. In situatia in care asociatia de proprietari nu este organizata corespunzator sau comunicarea nu este eficienta, se poate ajunge la executare silita surpriza.
Nu uitati! Acest lucru este cu atat mai important cu cat
datoriile catre asociatia de proprietari se prescriu in 3 ani, daca nu se iau masuri concrete.
Pana la instituirea executarii silite cu acordul instantei, asociatia de proprietari trebuie sa notifice proprietarul in scris cu privire la datorii si trebuie neaparat sa astepte 90 de zile de la data afisarii cheltuielilor pentru actionarea in judecata. In tot timpul acesta, asociatia poate sa impuna penalitati in valoare de 0,2% din datoria totala pentru fiecare zi de intarziere.
Odata obtinuta executarea silita, proprietarul va trebui sa achite datoriile chiriasului. Dupa aceea, printr-un proces separat va trebui sa obtina acesti bani de la cel care i-a ocupat imobilul. Asa prevedea
Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018!
Legea nr. 196/2018 a modificat substantial reglementarile in domeniul infiintarii si functionarii asociatiilor de proprietari! Acest act normativ a abrogat complet vechea legislatie privind asociatiile de proprietari (Legea nr. 230/2007 si HG nr. 1.588/2007) si a instituit amenzi de pana la 10.000 de lei in caz de erori in intelegerea si aplicarea numeroaselor sale prevederi (sunt nu mai putin de 110 articole, cu multiple aliniate si litere).