Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Chiriasul a adunat datorii la intretinere. Cine va fi executat silit?

Chiriasul a adunat datorii la intretinere. Cine va fi executat silit?
Un lucru mai putin cunoscut despre Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018 e ca proprietarul este obligat sa plateasca toate cheltuielile cu privire la intretinere si apoi sa le recupereze de la chirias. Acest lucru nu prea este respectat in practica. Ce se intampla, insa, daca se aduna prea multe datorii la asociatie si cel care a inchiriat nu le plateste?

In cazul in care proprietarul si chiriasul ajung la un acord prin care cel care se muta in imobil va plati intretinerea (n.r. "asociatia"), atunci este important ca acest lucru sa se intample luna de luna. In cazul in care chiriasul este de rea-credinta si nu isi plateste datoriile pentru folosirea spatiului incredintat, atunci acesta nu va putea fi obligat sa achite ceea ce s-a adunat drept restanta. Aceasta obligatie revine proprietarului care, in cazuri extreme, poate ajunge la executare silita. In situatia in care asociatia de proprietari nu este organizata corespunzator sau comunicarea nu este eficienta, se poate ajunge la executare silita surpriza.

Nu uitati! Acest lucru este cu atat mai important cu cat datoriile catre asociatia de proprietari se prescriu in 3 ani, daca nu se iau masuri concrete.

Pana la instituirea executarii silite cu acordul instantei, asociatia de proprietari trebuie sa notifice proprietarul in scris cu privire la datorii si trebuie neaparat sa astepte 90 de zile de la data afisarii cheltuielilor pentru actionarea in judecata. In tot timpul acesta, asociatia poate sa impuna penalitati in valoare de 0,2% din datoria totala pentru fiecare zi de intarziere.

Odata obtinuta executarea silita, proprietarul va trebui sa achite datoriile chiriasului. Dupa aceea, printr-un proces separat va trebui sa obtina acesti bani de la cel care i-a ocupat imobilul. Asa prevedea Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018!
 
Legea nr. 196/2018 a modificat substantial reglementarile in domeniul infiintarii si functionarii asociatiilor de proprietari! Acest act normativ a abrogat complet vechea legislatie privind asociatiile de proprietari (Legea nr. 230/2007 si HG nr. 1.588/2007) si a instituit amenzi de pana la 10.000 de lei in caz de erori in intelegerea si aplicarea numeroaselor sale prevederi (sunt nu mai putin de 110 articole, cu multiple aliniate si litere).

 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Chiriasul a adunat datorii la intretinere. Cine va fi executat silit?":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI