Respectarea drepturilor in Romania
Cetatenii Romaniei beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea. Asa suna unul dintre cele mai importante articole din legea noastra fundamentala. Din pacate, in practica lucrurile stau putin diferit.
Pana in prezent Romania a incalcat aproape majoritatea drepturilor inscrise in Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Incalcarea dreptului la un proces echitabil, nesolutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil, nesocotirea dreptului de proprietate, sau chiar supunerea invinuitilor si inculpatilor arestati preventiv la tratamente degradante, au fost doar cateva dintre neregulile pentru care tara noastra a fost condamnata.
Jurisdictia internationala care emite hotarari obligatorii pentru statele membre, in cazul constatarii acestor abateri, este Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Chiar saptamana aceasta CEDO a facut publica hotararea in cazul Stoica vs. Romania, referitoare la acte de violenta motivate rasial impotriva lui Constantin Stoica, un tanar rrom de 14 ani, de catre ofiteri de politie din satul Gulia, comuna Dolhasca, judetul Suceava si la derularea anchetei oficiale.
Care sunt drepturile aparate prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului? Cand poate fi sesizata Curtea Europeana a Drepturilor Omului ? Care sunt conditiile pentru depunerea unei plangeri? Pentru detalii faceti un clic
AICI
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri