Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a amanat pana dupa 30 septembrie discutarea proiectului privind revizuirea Constitutiei pentru a fi analizate amendamentele care vor fi depuse pentru acest act normativ.
"In ceea ce priveste proiectul de revizuire a Constitutiei, s-a amanat pentru ca in perioada 1 septembrie - 30 septembrie grupurile parlamentare sa poata depune amendamente", a declarat, luni, deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Comisiei Juridice.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarat in data de 27 iunie ca, incepand cu 1 septembrie, Comisia juridica sa finalizeze in termen de 60 de zile raportul asupra proiectului privind revizuirea Constitutiei.
"S-a stabilit ca actul normativ respectiv sa urmeze procedura obisnuita. S-a luat in calcul un termen de 60 de zile - fiind un act juridic complex, termen care incepe sa curga de la 1 septembrie, urmand ca in aceasta perioada Comisia juridica, ce a fost sesizata, sa intocmeasca raportul", declara atunci vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean (PDL).
Despre sansele ca revizuirea Constitutiei sa aiba loc in aceasta legislatura, senatorul PDL Mircea Banias afirma ca sunt destul de reduse. „Greu. Ştiti bine ca revizuirea Constitutiei se face cu votul a doua treimi din membrii Parlamentului. Ori la cum decurge dialogul dintre putere si opozitie in acest moment ma indoiesc ca vor fi negociate acele solutii care sa fie aprobate de doua treimi din actualii parlamentari", a declarat senatorul constantean.
Fostul lider al democrat-liberalilor de la malul marii sustine ca fiecare formatiune politica isi vrea aprobat propriul proiect de schimbare a legii fundamentale. „Cred ca fiecare are propria viziune in legatura cu revizuirea si atunci va fi greu sa se gaseasca un punct comun", a mai spus Banias.
Nici parlamentarii constanteni aflati in partidele din opozitie nu cred ca o eventuala revizuire a Constitutiei ar reusi sa intruneasca votul necesar pentru adoptare. Senatorul PNL Puiu Hasotti este de parere ca totul este cauzat de lipsa unui dialog intre opozitie si PDL. „Revizuirea Constitutiei pana la alegerile locale sau alegerile generale nu este posibila in opinia mea", este categoric liderul senatorilor liberali.
„Nu este posibila nici din punct de vedere tehnic, si nici din punct de vedere politic atata vreme cat PDL-ul doreste sa conduca Romania in maniera in care o conduce, atata vreme cat presedintele Basescu se comporta politic cum se comporta, nu poate fi nici un fel de colaborare intre putere si opozitie", a explicat Hasotti. Nici social-democratii nu cred ca revizuirea Constitutiei va putea fi facuta in acest mandat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<