Proiectul "Reforma sistemului judiciar din Romania" are ca principal obiectiv acela de a oferi consultanta Guvernului in implementarea reformelor structurale din sectorul justitiei:
Proiectul este structurat in 4 componente principale, anume:
• Reabilitarea infrastructurii sediilor instantelor;
• intarirea capacitatii administrative a instantelor;
• Informatizarea instantelor;
• Cresterea capacitatii institutionale a sistemului judiciar.
In urma implementarii celor 4 componente si in acord cu obiectivul general al Proiectului, se urmareste atingerea urmatoarelor rezultate specifice:
- imbunatatirea capacitatii institutionale a sistemului juridic de a solutiona procesele (in termeni de corectitudine, celeritate, costuri si abilitatea de a implementa deciziile);
- imbunatatirea infrastructurii instantelor si a conditiilor din cadrul acestora;
- imbunatatirea imaginii publice si a transparentei procedurale a domeniului justitiei;
Cartea verde a contabilitatii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Portal Codul Muncii
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Obiectivul acestui studiu a fost de a evalua experientele cu si perceptiile si atitudinile referitoare la performanta sistemului juridic, eficienta sa (celeritate, corectitudine, capacitatea de implementare a deciziilor etc.), transparenta, integritatea si profesionalismul personalului juridic, precum si impactul pe care proiectul "Reforma sistemului judiciar din Romania" l-a avut dupa implementare, in comparatie cu rezultatele principale obtinute in studiile similare anterioare, in special cel initial si cel intermediar.
In scopul evaluarii impactul proiectului, s-a utilizat folosi o dubla referinta:
- longitudinala, avand ca reper de comparatie sondajul Baseline (Gallup, 2008), studiul intermediar derulat in 2014 de MMT, precum si alte studii relevante, pentru masurarea progresului,
- transversala, avand ca reper de comparatie un "grup de control" (un esantion similar de instante), pentru a masura efectul interventiei.
Universul investigat cuprinde trei populatii relevante, angajati din justitie (judecatori, procurori si grefieri), profesionisti din domeniu (avocati, consilieri juridici) precum si publicul din instante (justitiabili persoane fizice si persoane juridice).
Sursa: CSM
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri