Ministrul ungar al Afacerilor Externe si Comertului, Peter Szijjarto, cere americanilor pentru a doua oara in mai putin de o saptamana extragerea gazului romanesc din Marea Neagra.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
Luni seara, la finalul unei intalniri care a avut loc la Budapesta cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, oficialul ungar a declarat ca i-a cerut lui Pompeo sa indemne ExxonMobil sa ia o decizie finala de investitii in cel mai scurt timp posibil pentru a extrage gaze naturale in Marea Neagra, ceea ce ar permite Ungariei sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale.
Potrivit lui Peter Szijjarto, criticile aduse Ungariei pentru legaturile cu Rusia sunt o dovada de ipocrizie. Acesta a adaugat ca nu companiile energetice din Ungaria sau Europa Centrala coopereaza cu Gazprom pentru a construi gazoducte.
"Am facut tot ce putem pentru a cumpara gaze naturale din alte surse", a spus Szijjarto, adaugand inca sa procesul de diversificare depinde de tarile aliate. "Asteptam pentru ca aliatii nostri sa ia o decizie astfel incat si noi sa putem cumpara gaze naturale via o alta ruta", a adaugat oficialul ungar conform Agerpres.
Miercurea trecuta, Peter Szijjarto s-a intalnit la Washington cu secretarul american pentru energie Rick Perry, ocazie cu care Szijjarto i-a cerut oficialului american sa intervina pe langa ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american sa demareze, impreuna cu partenerul austriac OMV, productia de gaze offshore in Romania.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
"Este in interesul strategic al Ungariei ca parteneriatul ExxonMobil-OMV sa demareze productia de gaze naturale in Marea Neagra iar gazele extrase sa fie disponibile pentru a putea fi cumparate de Ungaria", a mai spus Peter Szijjarto, precizand ca gazele naturale ar putea fi livrate printr-o conducta pe care Romania a inceput deja sa o construiasca si ar intra in Ungaria printr-un interconector care in prezent este facut pentru a fi unul bidirectional.
Cu toate acestea, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom a declarat recent ca firma are nevoie de stabilitate fiscala, de o piata libera a gazelor si de infrastructura pentru a demara proiectul de gaze din Marea Neagra, iar actualul cadru legislativ nu indeplineste aceste conditii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri