Consumatorii casnici vor beneficia in curand de amanarea facturilor la curent si gaze timp de 6 luni. Acest lucru se va aplica doar la cerere, conform noutatilor votate in Comisia economica din Senat.
Romania are cea mai mare crestere din UE a preturilor energiei electrice si gazelor. Pretul gazelor a crescut cu 344% pana acum, asadar nu este de mirare faptul ca se incearca gasirea unor solutii pentru cei care n-au posibilitatea de a-si plati facturile care au crescut considerabil. Prin aceasta lege, se incearca pe cat posibil reducerea poverii pe care o simte populatia in urma majorarii preturilor.
Amanarea facturilor timp de 6 luni a fost inclusa in
OUG nr. 118/2021, insa aceasta nu se aplica inca. Parlamentul nu a dat votul final.
Dupa adoptarea proiectului, consumatorii vulnerabili vor putea sa isi amane facturile timp de 6 luni.
Acelasi document, insa, mai prevede si supraimpozitarea cu 80% a producatorilor de electricitate, dar si plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.
Mai mult, compensarea facturilor la energie electrica a fost majorata la maximum 29 de bani pe kWh si la cel mult 33% din factura lunara la gaze.
Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta, accizei, precum si exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusa la 5%.
Finalmente, preturile la energie electrica si gaze naturale se plafoneaza, pentru clientii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezinta pretul final facturat pentru clientul casnic. Ramane de vazut care va fi forma finala a legii de adoptare pentru OUG nr. 118/2021.