Salariul mediu net a crescut la 2957 de lei in 2018, iar perspectiva pentru 2019 este de noi mariri. Raportul INS arata, insa, si alte lucruri care ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie 2018, nominal, cu 12,5% fata de aceeasi luna a anului anterior, la 2.957 lei, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 8,9%, potrivit datelor transmise luni de Institutul National de Statistica (INS).
In noiembrie 2018, castigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,3% fata de aceeasi luna a anului anterior, la 2.792 lei, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 9,5%.
In decembrie 2018, indicele castigului salarial real (castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum - n.r.) fata de aceeasi luna a anului 2017 a fost de 108,9%.
In decembrie 2018, castigul salarial mediu nominal net a crescut fata de luna precedenta cu 165 lei (+5,9%). Indicele castigului salarial real a fost de 105,7% fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 210,1%, cu 11,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2018.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (6888 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1657 lei).
In luna decembrie 2018, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna noiembrie 2018, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).
”De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice”, se arata in comunicat.
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 51,4% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 38,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport; cu un procent cuprins intre 18,5% si 23,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati extractive.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
In schimb, cea mai mare scadere a fost de 14,9%, in decembrie 2018 fata de noiembrie 2018, in extractia minereurilor metalifere.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (+2,4%), sanatate si asistenta sociala (+1,8%), administratie publica (+0,3%).
Salariul mediu net in 2018 repartizat pe luni arata dupa cum urmeaza:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri