In sedinta din data de 5 octombrie 2011, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunile disciplinare formulate de Comisia de disciplina impotriva doamnei Angela Pop, judecator in cadrul Judecatoriei Nasaud, domnului Nasui Gabriel Adrian, judecator in cadrul Curtii de Apel Cluj si domnului Parfin Eugen Cosmin, judecator in cadrul Judecatoriei Lugoj.
Doamnei judecator Angela Pop i-a fost aplicata sanctiunea diminuarii indemnizatiei de incadrare lunara bruta cu 15% pe o perioada de 3 luni pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta art. 99 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In esenta s-a retinut ca doamna judecator nu respectat in mod repetat si din motive imputabile dispozitiile legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor.
Domnului judecator Nasui Gabriel Adrian i-a fost aplicata sanctiunea aplicata sanctiunea diminuarii indemnizatiei de incadrare lunara bruta cu 15% pe o perioada de 3 luni pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art.99 lit.a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In esenta s-a retinut ca domnul judecator a incalcat prevederile legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii.
Domnul judecator Parfin Eugen Cosmin a fost sanctionat cu avertisment , pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art.99 lit.e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In esenta s-a retinut ca domnul judecator nu respectat in mod repetat si din motive imputabile dispozitiile legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<