O societate civila de avocati din Romania, inregistrata normal in scopuri de TVA si in Registrul Operatorilor Intracomunitari achizitioneaza servicii de consultanta juridica de la o societate de avocati din Franta.
Care sunt obligatiile societatii civile de avocati din Romania cu privire la TVA?
Raspuns:
Pentru aceste servicii locul prestarii se determina dupa regula generala cu privire la serviciile prestate catre persoane impozabile. Aceste servicii de care beneficiaza societatea civila de avocati din Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabila cota standard TVA de 24%.
Intrucat prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, societatea civila de avocati din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii.
Pentru aceste servicii achizitionate societatea civila de avocati este obligata la plata taxei pe valoare adaugata in Romania. Aceasta va efectua „plata” prin mecanismul taxarii inverse, respectiv va evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila taxa aferenta acestor servicii achizitionate.
Aceste servicii achizitionate de la persoana impozabila din Franta se vor declara in Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" si in declaratia recapitulativa, respectiv formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare".
4.2.4. Dreptul de deducere
Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere;
d) prestari de servicii de natura financiar-bancara si operatiuni de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni, in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) transferurile activelor ce nu constituie livrari de bunuri/prestari de servicii, daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Nu sunt deductibile:
a) taxa aferenta sumelor achitate in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si taxa aferenta sumelor incasate in numele si in contul altei persoane, care nu sunt incluse in baza de impozitare a livrarilor/prestarilor efectuate;
b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<