Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statul, obligat sa-ti spuna ce stie despre tine prin lege

Statul roman va fi obligat sa-ti spuna tot ce stie despre tine printr-o noua lege. Detaliile sunt disponibile mai jos.

Senatorul USR Nicu Falcoi a initiat un proiect de lege prin care statul roman se obliga sa iti spuna tot ce stie despre tine in baza unei cereri.

"Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatie ce are legatura cu propria persoana constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre cetateni si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu tratatele internationale la care Romania este parte", sustine initiatorul.

Acesta subliniaza ca nu exista o lege-cadru care sa oblige institutiile publice care interactioneaza cu cetateni sa puna la dispozitie toate datele pe care le au despre acestia, intr-un anumit termen. Propunerea legislativa a senatorului USR va permite, daca va fi adoptata, obtinerea, cu o singura deplasare, a istoricului complet al locurilor de munca pe care "ITM oricum il detine", evidenta tuturor vehiculelor inregistrate la RAR, evidenta tuturor imobilelor detinute de o persoana in tara si altele.

Senatorul mai sustine ca odata cu aceasta lege se vor respecta si principiile transparentei, adaptabilitatii si accesibilitatii care au fost incluse in Codul administrativ

Propunerea legislativa prin care statul va fi obligat sa-ti spuna intr-un termen rezonabil si in baza unei cereri tot ce stie despre tine contine noua articole si poate fi consultata mai jos.

Actul se afla in dezbatere la Senat, prima camera sesizata. Pentru a intra in vigoare este necesar votul senatorilor, al deputatilor, promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.

Procedura de urgenta nu a fost solicitata.

Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat.

Deputatii vor avea votul decizional.

LEGE privind obligatia autoritatilor si a institutiilor publice de a furniza informatiile pe care le detin in legatura cu persoana fizica care le solicita

Art. 1- (1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia de a pune la dispozitie informatiile pe care le detin in legatura cu persoana fizica care le solicita denumite in continuare informatii personale.
(2) Prin informatii personale se intelege date cu caracter personal astfel cum au fost definite in Regulamentul nr. 679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CB, precum si informatii referitoare la patrimoniul solicitantului.

Art. 2- (1) Autoritatile si institutiile publice an obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor personale pe loc daca acest lucru este posibil.
(2) Daca comunicarea pe loc a informatiilor personale solicitate nu este posibila, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii.
(3) In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantutui in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termenul initial de 10 zile.
(4) Solicitarea informatiilor se poate realiza, daca sunt intrunite conditiile tehnice necesare, si in format electronic.

Art. 3- Solicitarea in scris a informatiilor personale cuprinde utmatoarele elemente:
a) autoritatea sau institutia publica la care se adreseaza cererea;
b) informatia solicitata, astfel incat sa permita autoritatii sau institutiei publice identiticarea informatiei personale; 
c) numele, prenumele si semnatura solicitantului, precum si adresa la care se solicita primirea raspunsului;
d) orice alte elemente stabilite de autoritatea sau institutia publica.

Art. 4- Informatiile personate pot fi solicitate de catre alte persoane, in temeiul legii sau in temeiul unei procuri autentificate de catre un notar public.

Art. 5- (1) Comunicarea informatiilor personale solicitate se face solicitantului, sau dupa caz, persoanelor prevazute la Art. 4, prin ridicarea de la sediul autoritatii sau institutiei publice, prin servicii postale sau in format electronic, daca sunt intrunite conditiile tehnice necesare, conform solicitarii.
(2) Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea solicitarii.

Art. 6- In cazul in care solicitarea de informatii implica realizarea de copii de pe documentele detinute de autoritatea sau institutia publica sau trimiterea acestora prin serviciile postale, costul acestor servicii este suportat de solicitant, in conditiile legii.

Art. 7- (1) Prin cererea adresata autoritatii sau institutiei publice, solicitantul poate sa isi dea acordul expres ca informatiite solicitate sa fie comunicate unei alte institutii sau autoritati publice.
(2) Daca se solicita comunicarea informatiilor catre o alta institutie sau autoritate publica, solicitantul va trebui sa indice toate datele de identificare ale acesteia din uuma.

Art. 8- (1) Autoritatile si institutiile publice nu vor pune la dispozitie informatiile personale din urmatoarele cazuri:
a) domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii;
b) procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericot viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare;
c) procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil interesului legitim al oricareia dintre partile implicate la proces.
(2) - Dispozitiile cuprinse in legi speciale privind secretul sau confidentialitatea anumitor informatii sau documente raman aplicabile.

Art. 9- (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autoritati ori institutii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere si atrage raspunderea disciplinara a celui vinovat. 
(2) Impotriva refuzului prevazut la alin. (1) se poate depune reclamatie la conducatotul autoritatii sau al institutiei publice respective in termen de 30 de zile de la luarea la cunostinta de catre persoana lezata.
(3) Reclamatia administrativa se solutioneaza prin decizie in termen de maxim 15 zile de la depunerea acesteia. Daca dupa cercetarea administrativa reclamatia se dovedeste intemeiata, raspunsul se transmite persoanei lezate in termen de termen de cel mult 10 zile de la solutionarea reclamatiei si va contine atat informatiile personale solicitate initial, cat si mentionarea sanctiunilor disciplinare luate impotriva celui vinovat. 

Urmarim evolutia proiectului de lege si vom reveni cu actualizari.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Statul, obligat sa-ti spuna ce stie despre tine prin lege":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI