Ministerul Eductiei si Cercetarii (MEC) intentioneaza sa stabileasca o noua regula: cursurile pot fi suspendate pe durata starii de alerta, daca prezenta fizica a elevilor este necesara.
Activitatile didactice ce impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant
pot fi suspendate pe durata starii de alerta la propunerea Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Scolar si al Directiei de Sanatate Publica si cu aprobarea prin hotarare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta, prevede un proiect al MEC aflat in dezbatere publica.
Conform informatiilor furnizate de minister, pe durata starii de alerta,
activitatile didactice ce impun prezenta fizica a studentilor in institutiile de invatamant superior pot fi de asemenea suspendate prin hotarare a Senatului universitar, cu respectarea masurilor stabilite prin ordin comun al ministrului Sanatatii si ministrului Educatiei si Cercetarii.
"Prin derogare de la dispozitiile art. 27 alin.(3) al Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata starii de alerta se pot desfasura si concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum si pentru posturile vacante de asistenti medicali comunitari, asistenti medicali si medici din unitatile de invatamant", mai prevede proiectul.
Masura este propusa spre adoptare pentru ca actuala legislatie, respectiv O.U.G. nr.58/2020 privind luarea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 103/2020 si O.U.G. nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, isi inceteaza efectele odata cu sfarsitul anului scolar/universitar 2019-2020, iar noul an scolar incepe la 1 septembrie, respectiv prima zi lucratoare a lunii octombrie.
Oficialii mai argumenteaza ca "in actualul context epidemiologic se impune flexibilizarea cadrului legal prin stabilirea posibilitatii luarii unor decizii aplicate si adaptate nevoilor locale, avand in vedere situatiile specifice fiecarei unitati administrativ teritoriale, iar in conditiile unei potentiale limitari a interactiunii la clasa/cursuri este imperios necesar asigurarea cadrului juridic adecvat si implicit securitatea raporturilor juridice in privinta asigurarii dreptului fundamental la invatatura".
Ramane de vazut daca proiectul va fi adoptat. Sansele, insa, sunt destul de mari ca aceasta propunere sa devina realitate. Inainte de a ajunge in Parlament, acest proiect trebuie adoptat de Guvern! Urmarim parcursul legislativ si revenim cu actualizari de fiecare data cand situatia o va impune.