Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, i-a cerut lui Victor Ciorbea sesizarea CCR privind legile justitiei si a oferit aproape 20 de pagini de argumente pentru care acest lucru ar trebui realizat cat mai repede.
"In ziua de 25 februarie 2019, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justitiei. Solicitarea anterior mentionata a fost transmisa, pentru informare, Presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii si Prim-ministrului Romaniei", anunta Ministerul Public.
In sesizare, procurorul general invoca: absenta situatiei extraordinare, subrogarea Guvernului in prerogativele constitutionale ale Parlamentului, incalcarea atributiilor constitutionale ale Consiliului Superior al Magistraturii si, prin aceasta, incalcarea art. 1 alin. (4) si (5) din Constitutie, prejudicierea statutului constitutional al procurorilor, lipsa de previzibilitate, afectarea institutiilor fundamentale. Incalcarea art. 115 alin. (6) din Constitutie, incalcarea principiul neretroactivitatii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constitutie.
Procurorul general, Augustin Lazar, a anuntat inca de vineri, la RFI, ca Ministerul Public analizeaza dispozitiile legale suspecte de neconstitutionalitate in ordonanta pe legile justitiei, iar luni va face demersurile pentru sesizarea Curtii Constitutionale.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
"Va fi o blocare a sistemului justitiei, in primul rand o blocare a Ministerului Public fiindca iata care este cea mai delicata dintre dispozitiile care au venit, dispozitia legala care permitea delegarea in toate functiile de conducere in care numirea se face de presedintele Romaniei a fost eliminata sa nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste functii de conducere, or delegarea era menita tocmai pentru a genera solutii rapide in situatii de urgenta. (...) Va fi o blocare. Sa vedem, daca nu functioneaza institutia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumita fapta intr-un anumit dosar, daca dosarele nu sunt instrumentate si institutia Ministerului Public nu functioneaza?", a afirmat Lazar.
Sesizarea completa in format .PDF poate fi descarcata dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri