Joi, 1 martie, judecatorul Cristi Danilet a publicat pe blogul sau articolul “Despre admiterea la INM in 2012”.In cadrul articolului judecatorul prezinta orientarea INM in urma consultarilor avute cu facultatile de drept in privinta bibliografiei pentru concursul de admitere la INM din 2012.
Astfel, acesta arata ca: “Sunt dezbateri intense pe marginea admiterii in magistratura si mai ales la INM in acest an, vizavi de noua legislatie.
In mod legitim, doritorii de a deveni judecatori si procurori vor sa stie ce coduri trebuie sa invete si sa aprofundeze. Nu li se pare firesc sa dea licenta la o materie dintr-un cod in iunie si sa fie examinati la INM in august dintr-un alt cod.
Facultatile de Drept au varii sisteme de licenta: unele au pastrat testul scris cu sustinerea ulterioara a lucrarii de licenta, altele au pastrat doar proba cu sustinerea lucrarii de licenta. Pentru ca in acest an, 2012, vor da licenta absolventii de drept care in anii 2008-2010 au invatat vechiul Cod Civil, facultatile au decis sa se dea licenta din vechiul cod.
Numai ca la INM ani de-a randul practica a fost sa se dea concurs din legislatia in vigoare la data anuntarii concursului (care se face cu minim 60 zile inaintea sustinerii sale) si cum la 1 oct 2011 a intrat in vigoare Noul Cod civil, s-ar fi parut ca acestea trebuie stea la baza concursului.
Pentru asigurarea unei echitati in aceasta chestiune data fiind noua legislatie de baza foarte stufoasa si inca neaparitia unor manuale, precum si nestudierea in anii trecuti a noului cod, au avut loc in ultima perioada discutii intre conducerea INM si decanii facultatilor de drept.
S-a ajuns la concluzia: la concursul de admitere la INM din 2012, tematica va fi alcatuita din institutiile cuprinse in vechiul cod civil, urmand ca din noul cod civil sa fie cuprinse in tematica numai institutiile aplicarea legii in timp si actul juridic civil sa fie cuprinse in tematica din noul cod civil.
Aceasta propunere va fi valorificata in zilele urmatoare prin alcatuirea tematicii, care va fi aprobata de Consiliul Stiintific al INM si apoi urmeaza sa fie supusa in curand votului CSM.”
Sursa: cristidanilet.wordpress.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<