Un birou notarial a achizitionat in 2010 un teren. Cheltuiala este deductibila? In anul 2011 a fost reevaluat cu o valoare mai mica. Ce implica acest lucru? In anul 2012 a fost vandut. Cum se impoziteaza vanzarea?
Raspuns:
In baza informatiilor furnizate intelegem ca biroul notarial aplica sistemul de impozit pe venit prevazut la art. 48 din Codul fiscal .
Conform prevederilor art. 48 alin. (7) lit. i) din Codul fiscal achizitiile de mijloace fixe si imobile nu reprezinta cheltuieli deductibile la calculul venitului impozabil. Valoarea acestora se va deduce la calculul venitului impozabil prin intermediul amortizarii.
Conform art. 24 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal terenurile nu reprezinta active amortizabile si in acest sens nu puteti calcula si deduce cheltuieli cu amortizarea.
In concluzie achizitia terenului se va putea deduce din venitul impozabil doar la momentul instrainarii acestuia, scazand astfel valoarea de achizitie din pretul de vanzare (pct. 38 din normele de aplicare a art. 48). De mentionat este faptul ca in normele de aplicare se precizeaza ca valoarea deductibila la momentul instrainarii este limitata la pretul de vanzare, ceea ce inseamna ca in masura in care se vinde sub cost terenul, diferenta de cost va reprezenta cheltuiala nedeductibila.
Reevaluarea terenului nu reprezinta o cheltuiala pentru biroul notarial intrucat nu implica o iesire de numerar si reprezinta o pierdere nerealizata. Aceasta se va reflecta in pretul terenului cel mai probabil la momentul vanzarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<