Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a lansat un site pentru alegatorii din Diaspora pe care se pot inscrie pentru a-si manifesta interesul de a vota la alegerile prezidentiale.
Presedintele AEP, Constantin Mituletu – Buica, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Hotararea de Guvern care a stabilit data alegerillor prezidentiale era urgenta, deoarece pe baza acesteia pot fi incepute procedurile de strangere de semnaturi pentru sustinerea candidatilor.
"Hotararea de Guvern era urgenta deoarece pe baza acestei date se pot demara procedurile de strangere de semnaturi pentru sustinerea candidaturilor. Aceasta hotarare intra in vigoare pe data de 28 august si, ulterior, la 1 septembrie va trebui sa mai emitem o serie de cel putin trei Hotarari de Guvern pentru organizarea procesului electoral din 10 noiembrie, respectiv turul al doilea putand fi desfasurat pe 24 noiembrie. Din acest moment curg termenele invers de la data de 10 noiembrie catre data de limita de depunere a candidaturilor, data limita de ramanerea definitiva a candidaturilor, respectiv inceperea campaniei electorale cu 30 de zile inainte”, a declarat presedintele AEP.
El a anuntat ca Autoritatea Electorala Permanente a lansat site-ul votstrainatate.ro, care cuprinde posibilitatile de preinregistrare a cetatenilor care se afla in strainatate in data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie.
Presedintele AEP a mentionat ca cetatenii romani aflati in strainatate pot vota de vineri pana duminica.
“Prin initiativa legislativa trecuta de Parlament si care se afla in promulgare s-au creat mai multe posibilitati pentru cetatenii romani care se afla in strainatate si in ziua de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie si anume: extinderea votului pentru zilele de vineri, 12-21, sambata, 7-21, duminica, 7-21 – votul clasic ca si in tara”, a mai spus presedintele AEP.
Constantin Mituletu – Buica a precizat ca informatiile primite de la cetateni nu se vor afla in evidentele de la administratiile publice locale.
“Trebuie mentionat faptul ca toate informatiile pe care le vom primi si le vom introduce in lista electorala permanenta fie pentru sectia de votare, fie pentru votul prin corespondenta, nu se vor afla in evidentele de la administratiile publice locale, in registrul electoral, se vor radia din lista electorala permanenta din tara si vor fi introdusi in lista electorala permanenta din strainatate pentru sectia de votare sau pentru votul prin corespondenta astfel incat sa nu mai exista aceasta temere, care a aparut in spatiul public ca autoritatile publice locale vor stie unde este cetateanul si sa poata sa trimita tot felul de documente sau corespondente la cetatean sau la autoritatea publica acolo unde isi are resedinta in strainatate”, a explicat presedintele AEP.
El spune ca in 2016, informatiile cetatenilor care doreau sa voteze prin corespondenta apareau in registrul electoral, iar autoritatile locale putea afla unde sunt acestia.
“In 2016 cetateanii care doreau sa se inregistreze fie pentru a crea o sectie de votare peste 100 de alegatori sau doreau sa voteze prin corespondenta acele informatii apareau in registrul electoral, iar primarul sau administratia publica locala, pe baza informatiilor din registru puteau sa constate unde se afla cetateanul. Ori acum am eliminat aceasta temere, separand lucrurile printr-o lista electorala permanenta”, a mai spus Constantin Mituletu – Buica.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
El doreste ca cetatenii din strainatate sa cunoasca aceste variante astfel incat sa nu mai existe cozi la sectiile de votare.
“Imi doresc sa promovam foarte mult aceste variante astfel incat in ziua de duminica, ora 21:00 sa fie cat mai putini cetateni la sectiile de votare astfel incat oamenii sa nu mai sufere prin asteptarea la sectia de votare si mai ales ca vom avea o perioada de iarna si de frig astfel incat sa nu se mai repete evenimentul din 2014”, a precizat presedintele AEP.
El a mai spus ca nu este o obligativitate de preinregistrare, dar aceasta da posibilitatea autoritatilor statului sa stie unde va fi fluxul mai mare de alegatori.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri