La alegerile prezidentiale 2019 au votat 8.683.688 de romani, adica 47,66% din totalul celor cu drept de vot. Din acestia, 1.071.752 si-au exprimat optiunea pe listele suplimentare. O simpla cerere facuta de partidele politice le confera acces la datele personale ale acestora din urma. Cetatenii romani pot, insa, bloca acest lucru.
Conform Asociatiei Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor (ASCPD), datele romanilor care au votat la alegerile prezidentiale 2019 pe listele suplimentare pot ajunge foarte usor la partidele politice printr-o simpla cerere.
"1.071.752 de romani au votat in data de 10 noiembrie 2019 pe liste suplimentare, in tara sau in strainatate, la alegerile pentru presedintele Romaniei. Datele cu caracter personal ale persoanelor inscrise pe listele suplimentare (nume, CNP, domiciliu, semnatura, seria si numarul actului de identitate) au ajuns, printr-o simpla cerere, in posesia partidelor politice. ASCPD considera ca Decizia BEC 84/D/2019 care permite acest lucru trebuie anulata si emisa o noua decizie care sa impuna in mod clar conditiile in care formatiunile politice pot avea acces la listele suplimentare astfel incat sa fie asigurata protectia drepturilor persoanelor fizice", precizeaza sursa mentionata.
Datele romanilor care au votat pe listele suplimentare pot fi obtinute in baza unei decizii a BEC prin care se stipuleaza ca reprezentantii partidelor din sectiile de votare pot sa ceara si sa obtina copii ale listelor electorale suplimentare "prin orice mijloace, inclusiv prin fotografiere sau filmare".
"Aceasta decizie BEC permite formatiunilor politice sa obtina informatii intruzive cu impact asupra vietii private a persoanelor (CNP, domiciliu) pentru indeplinirea unor interese private ale formatiunilor politice, fara ca Biroul Electoral Central sa verifice modul in care sunt asigurate garantiile obligatorii, respectiv punerea in aplicare de masuri tehnice si organizatorice adecvate sau respectarea principiului de reducere la minimum a datelor prelucrate. (...) ASCPD atrage atentia ca in calitatea sa de operator asociat pentru aceasta prelucrare, BEC nu poate transfera integral responsabilitatea protectiei datelor personale ale votantilor formatiunilor politice care acceseaza listele suplimentare, raspunderea privind protectia datelor fiind solidara, in conformitate cu dispozitiile Regulamentului GDPR", se mai arata in comunicatul ASCPD.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Asociatia Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor (ASCPD) este creata cu scopul de a informa si de a reuni profesionistii care doresc sa gestioneze cu succes punerea in aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor 2016/679 si a legislatiei aferente, functionand ca un organism consultativ profesionist pentru persoane si organizatii. ASPDC este o organizatie non-guvernamentala, autonoma, apolitica si non-profit care ajuta la definirea, sustinerea si imbunatatirea profesiei de Responsabil in protectia datelor si a altor specialisti in domeniu si isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile OG nr.26/2000.
Modelul de cerere prin care se poate cere restrictionarea prelucrarii datelor personale poate fi descarcat dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri