Politia te poate amenda pentru un comentariu lasat pe Facebook. Procesul-verbal explica si in temeiul caror prevederi legale este aplicata amenda de 1.000 de lei.
Un barbat din judetul Cluj a publicat un videoclip pe reteaua de socializare Facebook in care arata cum un politist vrea sa-l incatuseze pentru a-l transporta la sectie, desi acesta s-a identificat si a oferit actul de identitate. Presupusul faptuitor argumenteaza in fata ofiterului ca merge oriunde doreste angajatul MAI, insa agentul insista ca trebuie incatusat. Pana la urma, se renunta la punerea catuselor si se incepe scrierea unei amenzi. Politia a fost chemata la fata locului pentru un gratar, conform declaratiilor facute de cel care a publicat inregistrarea video.
Ofiterul a remarcat ca sotia acestuia filmeaza cele intamplate si o legitimeaza si pe aceasta cerandu-i insistent sa inchida telefonul, desi se aflau pe domeniul public.
In cele din urma, agentii au renuntat la incatusarea si transportarea barbatului la sectie, insa l-au amendat. Barbatul nu a precizat, insa, pentru ce a fost sanctionat. A anuntat, insa, ca-si va cauta dreptatea in instanta. A oferit detalii celor care i-au comentat la postare si le-a spus ca politistul a intrat la el in curte "fara mandat pentru ca facea gratar".
Surpriza a fost, totusi, pentru internauti! Unii dintre ei nu s-au abtinut si si-au varsat nervii cu privire la modul in care a procedat angajatul MAI.
"Trebuia sa pui parul pe ei.", a scris P.G.
La doar doua zile dupa ce a publicat acest comentariu la inregistrarea video, P.G. a primit amenda prin posta. Prin procesul-verbal nr. 0023311 acesta a fost sanctionat cu 1.000 lei. Conform informatiilor prevazute in document, are la dispozitie 15 zile pentru a achita valoarea minima a amenzii primite - 100 lei.
Politia argumenteaza ca "a promovat acte de violenta impotriva agentului de politie ce apare in videoclipul postat pe contul lui G.G de Facebook, provocarea fiind postata de pe contul P.G.".
Fapta comisa de P.G este prevazuta, asa cum spun politistii, de pct. 14 al art. (2) din Legea nr. 61/1991 si este sanctionata de art. 3, alin. (1), lit. b) din acelasi act.
Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice stabileste la pct. 14 al art. (2) ca "scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse in locuri anume destinate".
Art. 3 din acelasi act stabileste ca amenda pentru o astfel de fapta este de 200 lei pana la 1.000 lei.
Si agentii nu s-au oprit aici. Un alt comentator, Y.F.P anunta ca si el a primit amenda, insa in cuantum de 500 de lei. Acesta a scris la aceeasi postare urmatoarele: "Distribuiti sa vada tara ce jeguri avem.".
Cei sanctionati si-au unit eforturile si au anuntat ca vor contesta sanctiunile in instanta, urmand a depune si o plangere pentru modul in care a actionat reprezentantul MAI.