Tinerii juristi pot aspira la magistratura. Examenul are loc in perioada 25 august - 9 septembrie, testul grila este eliminatoriu iar la nivel national sint oferite 200 de posturi, 100 pentru judecatori si 100 pentru procurori.
Tinerii juristi, din ultima promotie si nu numai, pot spera la un post in magistratura dupa ce Institutul Superior al Magistraturii a anuntat scoaterea la concurs a 200 de posturi.
Dintre acestea 100 sint pentru profesia de judecator, iar 100 pentru o cariera in parchete. Testarea va avea loc in perioada 25 august - 9 septembrie, la Bucuresti. Perioada de inscriere a demarat deja si se incheie pe 13 iulie, iar dosarele se depun la sediul Tribunalului, respectiv al Parchetului, in functie de optiunea doritorului. Se pot inscrie in cursa licentiatii in drept, fara antecedente penale, cei apti din punct de vedere psihologic pentru exercitarea functiei. In acest scop se va depune o adeverinta eliberata de orice institutie sau persoana autorizata, neexistind nici o cerinta pentru aceasta formalitate.
Concursul incepe pe data de 25 august 2011 cind va avea loc prima proba, eliminatorie, de verificare a cunostintelor juridice. Doritorii vor trebui sa raspunda la 100 de intrebari tip grila, cite 25 din dreptul penal si dreptul civil, precum si procedura penala sau civila. Pentru a doua etapa sint declarati admisi cei care obtin minim 70 de puncte, echivalentul notei 7. Din experienta altor examene similare din cele citeva mii de candidati inscrisi in cursa, la cea de-a doua proba ramin uneori mai putini candidati decit numarul de locuri oferite.
Cei care trec de proba eliminatorie vor sustine pe 7 septembrie proba de verificare a rationamentului logic. Din 100 de intrebari doritorii trebuie sa raspunda corect la minim 30. Ultima proba, interviul, este programat intre 9 si 19 septembrie. Vor fi declarati admisi candidatii care obtin cel putin media 7 si se incadreaza in numarul de locuri scos la concurs. Acestia vor urma cursuri la zi, timp de doi ani.
Absolventii primului an de studiu aleg cariera in instante sau parchete, iar dupa al doilea an devin magistrati cu acte in regula si intra in sistem. Anul acesta instantele si parchetele nemtene vor primi 10 noi magistrati, proaspat iesiti de pe bancile Institutului National al Magistraturii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<