Interpretari jurisprudentiale diferite ale art. 251 alin. (4) din Codul muncii, republicat
Avand in vedere prevederile art. 251 Codul muncii , conform caruia "In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este" si Codului civil referitoare la reprezentare, va adresez intrebarea daca angajatul poate fi asistat in timpul cercetarii prealabile de un aparator (avocat).Mentionez ca in speta data, membrii Comisiei de disciplina sunt asistati de consilierul juridic.
Raspuns: Interpretarea dispozitiilor 251 alin. (4) din Codul muncii , republicat, a condus la solutii si practici diferite in cadrul instantelor de judecata.
Astfel, unele instante apreciaza ca aceste dispozitii legale prevad posibilitatea salariatului de a-si asigura apararea in faza cercetarii disciplinare doar prin reprezentantul sindicatului al carui membru este, nu si prin avocat, motivand ca atata vreme cat cercetarea disciplinara – chiar daca are un caracter de contradictorialitate – urmareste verificarea apararilor salariatului de catre angajator in faza prealabila aplicarii unei sanctiuni, nefiind vorba de apararea acestuia in fata unei autoritati ori a instantei judecatoresti care sa necesite prezenta unui avocat.
Mai mult, se apreciaza ca o asemenea interpretare a textului de lege rezulta si din analiza naturii cercetarii disciplinare prealabile a salariatului, raportat la natura juridica a raportului de munca si la dispozitiile art. 251 din Codul muncii , republicat, constituind o garantie a apararii drepturilor salariatului, insa numai raportat la specificul raporturilor de munca (in acest sens a se vedea Decizia Civila nr. 354/R/2010 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale,
Decizia civila nr. 1896/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale – www.jurisprudenta.org).
Alte instante, dimpotriva, apreciaza ca de esenta dreptului la aparare este asistarea partii de un aparator calificat. Chiar daca art. 251 alin. (4) din Codul muncii , republicat, face referire la dreptul partii de a fi asistat de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, in continutul acestui articol se mentioneaza si faptul ca salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa, asa incat dreptul la o aparare efectiva nu exclude, ci dimpotriva, permite asistarea sa de un avocat (a se vedea in acest sens Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 341/R/2009 a Curtii de Apel Alba Iulia, Sectia conflicte de munca si asigurari sociale – www.jurisprudenta.org).