Avocatii incep sa adreseze solicitari UNBR prin care sa se atenueze impactului pandemiei Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2. Solicitarea de mai jos a castigat rapid popularitate printre cei prezenti online, asadar v-o prezentam pentru informare.
"Dragi confrati avocati, am transmis catre U.N.B.R. si catre Baroul Bucuresti o scrisoare deschisa, prin care am solicitat luarea unor masuri exceptionale in scopul sprijinirii activitatii avocatilor in contextul pandemiei Covid-19. Din discutiile cu multi dintre voi, necesitatea adoptarii unor astfel de masuri a reiesit ca evidenta.
Dupa cum veti observa, am solicitat numai masuri care pot fi luate exclusiv de catre organele profesiei, fara interventia statului, in limitele prevazute de legislatia aplicabila. Utilitatea organelor profesiei, pe care eu cel putin o pun la indoiala in multe momente, poate fi confirmata in aceasta situatie de criza", a scris avocatul Ion Croitoru pe o retea de socializare.
Iata cele 4 solicitari facute de acesta catre UNBR, Consiliul Baroului Bucuresti si consiliile celorlate barouri din Romania. Le redam integrala, asa cum au fost ele publicate.
"Solicit public Consiliului U.N.B.R., Consiliului Baroului Bucuresti si consiliilor celorlalte barouri din Romania, ca, in conformitate cu prevederile art. 64 alin. 5 si 65 din Legea nr. 51/1995 si ale art. 84 alin. 3 si 85 din Statutul profesiei de avocat, respectiv ale art. 55-56 din Legea nr. 51/1995 si ale art. 73 din Statutul profesiei de avocat, sa se intruneasca de urgenta si sa adopte, in virtutea art. 49 alin. 3 si 55 alin. 2 lit. p) din Legea nr. 51/1995, a art. 20 alin. 3 si 25 alin. 1 din Legea nr. 72/2016 si a art. 235 din Statutul profesiei de avocat, urmatoarele masuri, care sa reduca povara financiara asupra membrilor profesiei in urmatoarele luni, in care se preconizeaza o scadere semnificativa a veniturilor avocatilor:
1. reducerea contributiilor la bugetul baroului si la bugetul U.N.B.R., pe o perioada de 3 luni, intre mai si iulie 2020, la 0 lei;
2. reducerea cotei de contributii la sistemul propriu de asigurari sociale la 0%, pe o perioada de 3 luni, intre mai si iulie 2020;
3. stabilirea cuantumului majorarilor de intarziere pentru contributiile prevazute de art. 235 din Statutul profesiei de avocat scadente la datele de 25 martie, 25 aprilie, respectiv 25 mai 2020 la 0% pentru fiecare zi de intarziere, pana la data de 25 septembrie 2020 inclusiv;
4. suspendarea, incepand cu data instituirii starii de urgenta – 16 martie a.c. – si pana la data de 25 septembrie 2020 inclusiv, a calcularii majorarilor de intarziere pentru contributiile datorate de avocati potrivit art. 235 din Statutul profesiei de avocat, scadente inainte de data instituirii starii de urgenta", a scris Ion Croitoru.
Nu uitati! Conform OUG nr. 29/2020, avocatii sunt obligati sa lucreze!
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Acesta a prezentat si 12 motive pentru care a facut aceste 4 solicitari, dupa cum urmeaza:
"Organele profesiei au, prin adoptarea acestor masuri, sansa sa isi dovedeasca loialitatea deplina fata de interesele membrilor profesiei si sa genereze un climat de solidaritate, unitate si recunostinta fara precedent intre avocati, care, continuat si dupa depasirea crizei, va conduce, pe termen lung, la implicarea mai activa a acestora in viata profesiei, prin participarea la sedintele adunarilor generale ale barourilor si plata la timp a contributiilor datorate", a mai scris Ion Croitoru.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri