A avea o afacere mica are avantaje, dar si dezavantaje, de aceea fiecare antreprenor care vrea sa intre in lumea businessului trebuie sa cantareasca cu atentie argumentele pro si contra pentru a decide daca riscurile sunt pe masura recompenselor.
Unul dintre principalele avantaje este independenta. Antreprenorii nu au sefi, iau singuri decizii si aleg cu cine sa faca afaceri si cu cine sa incheie colaborari. Totodata, au control asupra orelor de munca si, pentru ca isi fac singuri programul, se pot bucura oricand de vacante.
Un alt beneficiu pe care o afacere mica il aduce unui antreprenor este castigul financiar. Antreprenoriatul ofera mai multe posibilitati pentru castiguri financiare semnificative decat munca pentru un sef. In plus, oricand apare o oportunitate de business, antreprenorii pot profita de ea - fara sa mai incerce sa ii convinga pe altii de avantajele acesteia. Aplicand pentru un credit pentru IMM-uri, poti obtine banii necesari pentru a-ti extinde afacerea. Multi antreprenori se inspira din succesul unor multimilionari, precum Steve Jobs, Elon Musk, Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg, care si-au urmat visurile si au reusit sa puna bazele unor afaceri mici, dar care, in timp, s-au extins la nivel global.
Un alt avantaj pe care il prezinta afacerile mici este controlul total asupra businessului. De la concept si design pana la vanzari si relatia cu clientii, antreprenorul este cel care controleaza fiecare pas in dezvoltarea afacerii. Aceasta oportunitate de a fi complet cufundat intr-un proiect este satisfacatoare pentru cei care muncesc cu pasiune si au o viziune a ceea ce isi doresc sa creeze. De aici vine si unicitatea multor afaceri mici.
Nu in ultimul rand, avantajul unei afaceri mici este ca poate oferi expertiza clientilor. Intrucat se axeaza pe un anumit set de abilitati, afacerile mici au mai multe sanse sa atraga clienti care au nevoie de servicii performante. In cazul multor businessuri mari, sefii nu stiu cat de bine pregatiti sunt angajatii lor, de aceea, de multe ori, pierd anumite oportunitati. In ceea ce priveste antreprenoriatul, experienta profesionala este pusa in evidenta si astfel sunt create o relatie si o comunicare mai bune cu clientii.
In mediul de business, riscurile sunt inevitabile, inclusiv in ceea ce priveste antreprenoriatul. In primul rand, unul dintre dezavantajele unei afaceri mici este munca in exces. Mai ales la inceput, antreprenorii nu vor avea prea multi angajati, motiv pentru care trebuie sa se ocupe singuri de sarcinile zilnice. Responsabilitatea este foarte mare, intrucat activitatea de inceput a unei companii implica atat achizitiile si serviciile, cat si publicitatea si relatia cu clientii. De toate acestea se ocupa, de regula, fondatorul proiectului. Acest angajament poate afecta relatiile cu familia si prietenii si poate fi o sursa importanta de presiune si stres.
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Chiar daca o afacere a fost structurata in asa fel incat riscurile sa fie minime, ele nu pot fi eliminate complet. Pe langa riscurile financiare, un antreprenor trebuie sa ia in considerare si posibilitatea ca angajatii sa nu aiba aceeasi viziune cu a lui si astfel sa apara conflicte ori comunicarea cu clientii sa nu functioneze asa cum se astepta. De aceea, atunci cand renunta la un job stabil pentru a-si deschide o afacere, trebuie sa aiba in vedere faptul ca lovitura financiara a unui eventual esec poate fi greu de depasit.
Nu in ultimul rand, incertitudinea se numara printre dezavantajele unui proiect mic. Indiferent cat de bine planificata este lansarea unei afaceri mici si cat de mult succes are la inceput, factorii externi joaca un rol important si nu pot fi mereu anticipati. De pilda, o recesiune economica, o pandemie, noi competitori pe piata sau nevoile consumatorilor in continua schimbare pot afecta o afacere mica.
A pune bazele unei afaceri mici este o provocare si poate avea numeroase beneficii, insa nu trebuie pierdute din vedere nici riscurile.
Sursa foto: mangostock/ Shutterstock
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE