Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a facut cateva comentarii pe marginea Raportului pe justitie prezentat de Comisia Europeana. ”Este important pentru ca ajung la maturitate o serie de reforme care au fost implementate in anii anteriori, isi produc deja efectele, cum vedem si in acest Raport; in buna masura sunt efecte pozitive.
Va fi important si pentru faptul ca urmeaza in perspectiva un pas foarte important in reformele justitiei, respectiv implementarea codurilor si optimizarea alocarii resurselor umane in sistemul judiciar”, a spus ministrul, la Radio Romania Actualitati.
Catalin Predoiu a atras, insa, atentia ca Raportul nu trebuie primit cu un optimism exagerat, deoarece mai este mult de muncit pana la implinirea exigentelor Uniunii Europene: „Am spus si eu chiar din prima declaratie ca nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece sau sa ne culcam pe lauri sau sa fim euforici. Mai sunt foarte multe lucruri de facut. Nu vreau sa las impresia in niciun fel ca acest raport reprezinta un capat de drum, o incununare a unor reforme pornite, finalizarea lor s.a.m.d.
Este un raport care ne spune ca in perioada de referinta, deci de la raportul din vara trecuta pana astazi, s-a muncit bine, dar in acelasi timp am mai avea foarte mult de munca si putem discuta despre directiile in care trebuie sa ne concentram in perioada urmatoare, in special Consiliul Superior al Magistraturii. Deci, eu cred ca trebuie sa privim cu luciditate acest raport, cu realism, sa nu avem impresia ca am castigat, nu vreau sa spun batalia, dar meciul cu problemele pe care le avem in sistemul judiciar.
Cred ca vom castiga in momentul in care toate obiectivele sunt atinse, in momentul in care cetateanul si-a recapatat increderea in justitie, in care termenele in procese sunt toate predictibile si rezonabile, costuri rezonabile, cu sentinte care sunt disuasive in cauzele penale, in special cele de mare coruptie, cu sentinte in cauzele civile care sa fie clare, limpezi, jurisprundenta unitara s.a.m.d. Atunci putem spune ca am reusit. Mai este pana atunci”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<