Doua tipuri de societati sunt adesea uitate de la discutiile privind infiintarea: societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla. Totusi, cel putin in zona Munteniei si Moldovei societatea in nume colectiv este de multe ori preferata, in vreme ce societateaa in comandita simpla nu prea are sustinatori... printre altele si pentru ca nu se cunosc prea multe despre ea.
In vederea constituirii societatilor de persoane (societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla) pot fi constituite - cu titlu de aport social - orice categorii de bunuri: numerar, bunuri corporale sau necorporale (inclusiv creante), prestatii in munca (aport in industrie) etc.
Posibilitatea subscrierii si varsarii oricaror bunuri ca aport la constituirea unei societati in nume colectiv sau in comandita simpla rezulta din faptul ca prin lege se interzice - in mod expres - aportul in creante numai in cazul societatilor de capitaluri si a societatii cu raspundere limitata; per a contrario, in cazul societatilor de persoane legiuitorul nu a stabilit restrictii referitor la componenta aportului social ce poate fi depus la infiintarea societatii.
Faptul ca - spre deosebire de alte forme de societati comerciale - in cazul societatilor de persoane se ingaduie a fi constituite ca aport atat creante cat si prestatii in munca se explica atat prin caracterul intuitu personae al actului constitutiv al acestor societati, cat si prin caracterul nelimitat si solidar al raspunderii .
Aportul numai in bunuri mobile incorporale (spre exemplu titluri de credit) nu este admis, pentru ca patrimoniul compus numai din asemenea valori economice incorporale nu poate constitui un fond social. De aceea, aportul de bunuri incorporale este admis numai combinat cu aportul de bunuri corporale .
In actuala reglementare, la toate aporturile in natura, riscul pieirii bunului inainte de predarea efectiva este suportat de asociat. In cazul aporturilor in natura constand in creante, aceasta regula se traduce prin raspunderea asociatului care a aportat creanta pentru insolvabilitatea debitorului cedat .
Mai limpede spus, la aceste doua tipuri de societati infiintarea este mai simpla chiar decat la SRL. Capitalul social se poate crea din mai multe variante, nepermise de lege in cazul SRL sau SA, societatile de persoane sunt mai "unite" si constituie mai multe garantii pentru partenerii de afaceri... deci cine nu ia in considerare aceste forme de societate pierde pe mana lui.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<