Doua tipuri de societati sunt adesea uitate de la discutiile privind infiintarea: societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla. Totusi, cel putin in zona Munteniei si Moldovei societatea in nume colectiv este de multe ori preferata, in vreme ce societateaa in comandita simpla nu prea are sustinatori... printre altele si pentru ca nu se cunosc prea multe despre ea.
In vederea constituirii societatilor de persoane (societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla) pot fi constituite - cu titlu de aport social - orice categorii de bunuri: numerar, bunuri corporale sau necorporale (inclusiv creante), prestatii in munca (aport in industrie) etc.
Posibilitatea subscrierii si varsarii oricaror bunuri ca aport la constituirea unei societati in nume colectiv sau in comandita simpla rezulta din faptul ca prin lege se interzice - in mod expres - aportul in creante numai in cazul societatilor de capitaluri si a societatii cu raspundere limitata; per a contrario, in cazul societatilor de persoane legiuitorul nu a stabilit restrictii referitor la componenta aportului social ce poate fi depus la infiintarea societatii.
Faptul ca - spre deosebire de alte forme de societati comerciale - in cazul societatilor de persoane se ingaduie a fi constituite ca aport atat creante cat si prestatii in munca se explica atat prin caracterul intuitu personae al actului constitutiv al acestor societati, cat si prin caracterul nelimitat si solidar al raspunderii .
Aportul numai in bunuri mobile incorporale (spre exemplu titluri de credit) nu este admis, pentru ca patrimoniul compus numai din asemenea valori economice incorporale nu poate constitui un fond social. De aceea, aportul de bunuri incorporale este admis numai combinat cu aportul de bunuri corporale .
In actuala reglementare, la toate aporturile in natura, riscul pieirii bunului inainte de predarea efectiva este suportat de asociat. In cazul aporturilor in natura constand in creante, aceasta regula se traduce prin raspunderea asociatului care a aportat creanta pentru insolvabilitatea debitorului cedat .
Mai limpede spus, la aceste doua tipuri de societati infiintarea este mai simpla chiar decat la SRL. Capitalul social se poate crea din mai multe variante, nepermise de lege in cazul SRL sau SA, societatile de persoane sunt mai "unite" si constituie mai multe garantii pentru partenerii de afaceri... deci cine nu ia in considerare aceste forme de societate pierde pe mana lui.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<