Care este reglementarea fiscala pentru decontarea angajatilor nostrii a abonamentului de transport in comun, plecand de la considererentul ca prin acest lucru se asigura transportului la si de la locul de munca al salariatului. Se considera avantaj in natura?
Raspuns:
Din punct de vedere al impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. a) nu se include in veniturile salariale si nu este impozabila, in intelesul impozitului pe venit contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii prevazuta la art. 296 indice 4.
Astfel, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, nu se include in veniturile impozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii in situatia in care transportul este prevazut in contractele de munca aplicabile.
In cazul in care aceste prestatii nu sunt acordate conform contractelor de munca aplicabile, acestea intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, cu exceptia cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii. Aceste cheltuieli nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile si, de asemenea, nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. f), respectiv art. 296 indice 15 lit. f) din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<