Care este reglementarea fiscala pentru decontarea angajatilor nostrii a abonamentului de transport in comun, plecand de la considererentul ca prin acest lucru se asigura transportului la si de la locul de munca al salariatului. Se considera avantaj in natura?
Raspuns:
Din punct de vedere al impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. a) nu se include in veniturile salariale si nu este impozabila, in intelesul impozitului pe venit contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii prevazuta la art. 296 indice 4.
Astfel, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, nu se include in veniturile impozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii in situatia in care transportul este prevazut in contractele de munca aplicabile.
In cazul in care aceste prestatii nu sunt acordate conform contractelor de munca aplicabile, acestea intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, cu exceptia cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii. Aceste cheltuieli nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile si, de asemenea, nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. f), respectiv art. 296 indice 15 lit. f) din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<