Care este reglementarea fiscala pentru decontarea angajatilor nostrii a abonamentului de transport in comun, plecand de la considererentul ca prin acest lucru se asigura transportului la si de la locul de munca al salariatului. Se considera avantaj in natura?
Raspuns:
Din punct de vedere al impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. a) nu se include in veniturile salariale si nu este impozabila, in intelesul impozitului pe venit contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum este prevazut in contractul de munca nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii prevazuta la art. 296 indice 4.
Astfel, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, nu se include in veniturile impozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii in situatia in care transportul este prevazut in contractele de munca aplicabile.
In cazul in care aceste prestatii nu sunt acordate conform contractelor de munca aplicabile, acestea intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, cu exceptia cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii. Aceste cheltuieli nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile si, de asemenea, nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. f), respectiv art. 296 indice 15 lit. f) din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<