Curtea Europeana a Drepturilor Omului ia masuri
Prin hotararea din data de 6 decembrie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul roman la plata unor daune materiale si morale. In speta, persoanele reclamante s-au plans de incalcarea dreptului lor de proprietate - garantat prin articolul 1 din Primul Protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Luand in considerare acest aspect, in editorialul de astazi mi-am propus sa revizuim principalele aspecte ce tin de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, referindu-ma bineinteles si la celelalte drepturi protejate.
CEDO este o jurisdictie internationala cu sediul la Strasbourg. Ea este alcatuita dintr-un numar de judecatori - egal cu cel al Statelor membre ale Consiliului Europei - care au ratificat Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale. Judecatorii isi exercita mandatul la Curte cu titlu individual si nu-si reprezinta Statul.
Misiunea CEDO consta in verificarea respectarii de catre State a drepturilor si garantiilor prevazute in Conventie. In acest scop, aceasta examineaza plangerile introduse de catre persoane individuale sau, mai rar, de catre State. In cazul in care Curtea constata ca un Stat membru a incalcat unul sau mai multe dintre aceste drepturi si garantii, institutia va adopta o hotarare. Aceasta hotarare este obligatorie si trebuie sa fie executata de tara vizata.
De asemenea, in situatiile in care Curtea constata o incalcare, ea poate acorda o compensatie financiara pentru prejudiciul suferit. Curtea poate cere ca Statul vizat sa ramburseze cheltuielile suportate pentru valorificarea drepturilor.
Prin conventie sunt aparate urmatoarele drepturi:
- dreptul la viata; Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari Fise distractive pentru gradinita Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
- dreptul la un proces echitabil in materie civila si penala;
- dreptul la respectarea vietii private si de familie;
- libertatea de exprimare;
- libertatea de gandire, constiinta si religie;
- dreptul la un recurs efectiv;
- dreptul la respectarea bunurilor personale;
- dreptul de a vota si dreptul de a participa la alegeri.
Pentu informatii suplimentare despre Curtea Europeana a Drepturilor Omului faceti un clic
aici
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www. e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe forumul e-juridic.ro accesand link-ul urmator. Clic
AICI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri