Contractul de mediere se incheie pentru medierea unui anumit conflict intervenit intre persoane fizice si/sau persoane juridice.
Notiune si caractere juridice
Putem defini contractul de mediere drept contractul incheiat intre mediator, pe de o parte, si partile conflictului, pe de alta parte, prin care mediatorul se obliga sa depuna toate diligentele in solutionarea conflictului prin intermediul medierii in conditiile Legii 192/2006, in schimbul onorariului suportat de catre parti si a platii celorlalte cheltuieli ce decurg din desfasurarea procedurii de mediere.
Caracterele juridice ale contractului de mediere:
- sinalagmatic, ce reiese din interdependenta obligatiilor reciproce ale mediatorului si partilor conflictului;
- cu titlu oneros, deorece fiecare parte urmareste obtinerea unui beneficiu;
- comutativ, deoarece partile cunosc de la incheierea contractului atat existenta, cat si intinderea obligatiilor;
- solemn, deoarece forma scrisa este ceruta ad validitatem, conform art. 47 alin. (1) din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sanctiunea nerespectarii conditiei formei scrise este nulitatea absoluta;
- intuitu personae, incheiat in considerarea calitatilor persoanei mediatorului;
- constituie titlu executoriu cu privire la obligatia partilor de a achita onorariul mediatorului.
Autor: Consilier Juridic Gabriela Chirazov
Acest articol reprezinta un extras din Manualul Mediatorului de Succes
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<