Guvernele UE au convenit in vederea aderarii Croatiei la UE la 1 iulie 2013, a anuntat joi presedintia Uniunii, dupa ce Zagrebul a finalizat negocierile.
Saptamana trecuta, liderii UE au aprobat miscarea, dar nu si-au luat un angajament pentru data 2013, care pana acum doar fusese sugerata de CE.
Ministrul ungar de externe a spus ca toti membrii blocului au recunoscut data ca obiectiv.
La insistentele Olandei, sustinute de Marea Britanie si Franta, Croatia va fi supusa unui mecanism de monitorizare pentru a se asigura ca urmeaza reformele.
Este o zi istorica pentru Croatia si pentru Uniunea Europeana (…) Daca totul se desfasoara cum este prevazut, Croatia va deveni cel de-al 28-lea membru al UE incepand cu 1 iulie 2013?, a declarat la Bruxelles ministrul ungar de Externe, Janos Martony, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.
Vicepremierul croat care se ocupa de Afaceri Europene Gordan Jandrokovic a subliniat ca aceasta este o zi “importanta pentru Croatia”.
El a promis ca tara sa va fi unul dintre”principalii avocati” ai extinderii UE cu alte tari din Balcani.
Capitolele aderarii, in numar de 35 in total, au jalonat acest lung parcurs al negocierilor. Acestea urmaresc ca o tara candidata sa isi adapteze legislatia normelor europene in toate domeniile: justitie, drepturi fundamentale dar si concurenta, transporturi, energie, politica economica si monetara, agricultura, pescuit, fiscalitate.
Discutiile au durat mult pe dosarele justitiei, UE cerand progrese in materie de lupta impotriva coruptiei, urmarirea criminalilor de razboi si cooperarea cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga, precum si o reforma a justitiei care sa asigure independenta judecatorilor.
Urmatoarea etapa este redactarea tratatului de aderare. Zagrebul spera ca documentul de aproximativ 100 de pagini, care trebuie redactat in cele 23 de limbi oficiale ale UE si in croata, va fi gata pana la sfarsitul anului.
Intr-o declaratie adoptata vineri in cadrul unui summit la Bruxelles, sefii de stat si de guvern din cadrul UE au aprobat deja de facto incheierea negocierilor, deschizand usa blocului comunitar pentru Zabreb si exprimandu-si speranta ca tratatul de aderare va fi semnat “inainte de sfarsitul anului”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o companie din industria alimentara cu serviciu de livrare la dimiciliu a produselor pizza. Cum procedam in cazul cand avem suspiciuni ca un angajat in special sofer livrator se prezinta la lucru in stare de ebrietate/sub influenta drogurilor? Este legal sa il testam fara acordul lui?Il putem opri sa nu intre la lucru? Cum trebuie prevazut acest aspect in regulamentul de ordine interioara? Poate fi lichidat disciplinar? Daca da, care este procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doresc sa angajez un cetatean strain, cetatean NON-UE, din Siria. Intrebarea este: trebuie sa informez IGI in termen de 10 zile privind angajarea, modificare si inceatare contract de munca? La toti cetatenii NON-UE trebuie sa fac aceste informari referitoare la contractul de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa stiu mai multe detalii cu privire la o speta. Firma are 39 de salariati, si undeva, in perioada urmatoare va trimite in afara tarii, intr-o tara UE sau NON UE inca nu este sigur, care, o echipa formata din 3 salariati care va efectua o lucrare pe o perioada de 2 sau 3 saptamani. Firma noastra ii va plati. Va rog sa imi spuneti daca salariatii vor trebui suspendati in Revisal, daca se face vreo modificare, daca trebuie declarat ceva, la ITM, daca trebuie intocmit vreun act aditional...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<