Intr-un comunicat oficial transmis de Consiliul Superior al Magistraturii, se mentioneaza urmatoarele:
"Avand in vedere solicitarea publica continuta in documentul intitulat "Apel catre parlamentari", publicat pe pagina oficiala de internet a Senatului Romaniei, la data de 16 octombrie a.c., sub semnatura presedintelui Senatului Romaniei, domnul Calin Popescu Tariceanu, precum si mesajele promovate in cadrul unor serii de aparitii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul "catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA", presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii cu celeritate a verificarilor necesare pentru a stabili daca, prin afirmatiile asumate institutional de presedintele Senatului Romaniei si dezbaterea mediatica subsecventa a acestora, a fost adusa atingere independentei justitiei in ansamblul sau."
Redam mai jos documentul publicat pe site-ul Senatului Romaniei:
Este binecunoscuta pozitia mea potrivit careia DNA nu mai slujeste de mult Justitia, ci, in spatele paravanului luptei necesare si legitime cu coruptia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijeaza pe cai oculte activitatea acestei institutii.
Scenariul din campania electorala pentru alegerile locale, cand DNA a scos in public cu surle si trambite mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instante sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care si-au atins atunci scopul eliminarii din cursa a unor candidati nedoriti si incomozi, se repeta acum inaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. intamplari vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani in urma, revin tocmai acum in atentia procurorilor de la DNA, coincidenta, cu doar 2 luni inainte de alegeri. Asa cum n-am crezut vreodata in arestarile facute vineri, tot astfel nu am incredere in acest mod de operare al DNA.
Cu aceasta motivare, fac un apel catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Daca dosarele respective au asteptat atatia ani, inseamna ca nu este nicio urgenta si ele pot sa mai astepte ca viitorul Parlament sa se pronunte.
Doresc sa se inteleaga foarte clar ca acest apel nu are niciun fel de legatura cu aparteneta politica a politicienilor vizati de DNA sau cu relatiile interumane la un moment dat. Eu apar de mai multa vreme niste principii, cum ar fi principiul separatiei puterilor in stat, indiferent de numele celui in cauza: Elena Udrea, Victor Ponta sau altii.
Nu putem sa mai acceptam judecati cu masura dubla. Cand DNA trimte la repezeala un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie sa se conformeze, pentru ca altfel sunt certati de Presedintele Iohannis si de alti membrii ai corului prezidential. Simultan, cei suspectati de DNA sunt supusi unor presiuni de a demisiona. Dubla masura s-a vazut limpede cand procurorul-sef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei si codurilor de integritate s-au uitat in alta parte, si au uitat principiile valabile doar pentru ceilalti.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Memorator Gramatica Gimnaziu
Fise distractive pentru gradinita
Calin Popescu-Tariceanu,
Presedintele Senatului Romaniei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri