Anul 2020 a fost unul de cotitura pentru foarte multi oameni, marcat de o criza sanitara si una economica, efectele fiind resimtite inclusiv pe piata muncii. Totusi, ca in cazul oricarei crize, au existat si oportunitati de crestere si dezvoltare. Pentru multi, asta a insemnat o schimbare in cariera si, daca te gandesti sa faci acelasi lucru, trebuie sa stii ca studiile au aratat ca agentii de resurse umane responsabili cu recrutarea noilor angajati aloca, in medie, doar sapte secunde unui CV inainte de a decide daca un candidat este potrivit pentru postul scos la concurs. Prin urmare, primele impresii sunt esentiale, asa ca iata cateva modalitati simple, dar eficiente, prin care poti face ca dosarul tau de candidatura sa iasa in evidenta.
Spre deosebire de un CV, care este mult mai succint, o scrisoare de intentie iti va oferi posibilitatea sa te prezinti mai bine si sa pui in valoare calitatile tale profesionale care te-ar face alegerea cea mai buna pentru postul pe care vrei sa-l obtii. Potrivit specialistilor, in prezent, o mare parte din angajatori nu iau in considerare o candidatura daca nu cuprinde si o scrisoare de intentie. Asadar, pentru a-ti creste sansele de a obtine postul dorit, nu ezita sa adaugi o scrisoare de intentie redactata cu atentie.
Una dintre modalitatile prin care poti iesi in evidenta in fata potentialului nou angajator este sa pui accentul, atat in CV, cat si in scrisoarea de intentie, pe rezultatele obtinute in functiile ocupate anterior. Multi oameni prefera sa-si incarce CV-urile enuntand pe larg care erau responsabilitatile pe care le-au avut in posturile anterioare, dar asta nu inseamna mare lucru. Pentru un nou angajator este mult mai relevant sa stie care sunt rezultatele pe care le-ai obtinut exercitand atributiile respective, asa ca nu ezita sa-ti pui in valoare, succint, realizarile.
Atunci cand iti redactezi CV-ul sau scrisoarea de intentie, nu te pierde in detalii care nu sunt relevante pentru postul la care aplici. Raspunde direct la fisa postului si explica exact de ce esti candidatul potrivit pentru postul vizat. O modalitate buna de a face exact acest lucru este prin raportarea realizarilor tale la cerintele noului job. Angajatorii doresc ca persoanele care aplica sa inteleaga cerintele postului si cu cat poti pune in valoare mai bine acest lucru, cu atat candidatura ta va iesi mai mult in evidenta. Daca aplici pentru mai multe pozitii, iti va lua probabil mai mult timp sa personalizezi fiecare CV si fiecare scrisoare de intentie in parte, dar nu ai decat de castigat.
Pentru o candidatura care este usor de remarcat si de retinut, ar trebui sa te concentrezi si asupra dezvoltarii personale. Nu ezita sa prezinti felul in care te-ai dezvoltat si in care ai evoluat prin intermediul functiilor detinute anterior, precum si realizarile pe care le-ai atins. Acest lucru ii va arata persoanei care face recrutarea ca esti mai curand o persoana orientata catre extinderea abilitatilor si dezvoltare decat cineva care face doar ceea ce cunoaste deja.
Folosirea unor cuvinte care au un impact mai puternic iti va sublinia realizarile si te va scoate in evidenta. Cuvinte precum „adaptabil”, „inovator” si „realizare” au conotatii pozitive si comporta o nota de dinamism si flexibilitate, ceea ce ii va comunica persoanei care face recrutarea ca esti o persoana cu o gandire flexibila si un om de echipa.
Crearea unui dosar de candidatura perfect iti poate consuma destul de mult timp, dar este ocazia ta de a-ti pune in valoare realizarile si abilitatile in fata unui potential angajator. Cu cat vei studia mai mult fisa postului si te vei documenta cu atentie asupra noilor tendinte din industria in care activezi sau in care urmaresti sa intri, cu atat vei fi mai apt sa redactezi un CV si o scrisoare de intentie care sa te scoata in evidenta. Atunci cand faci asta, nu uita sa tii cont si de sfaturile de mai sus!
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Sursa foto: Unsplash.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri