Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, spune ca Romania nu se va putea incadra in tinta de deficit pentru 2019 si ca bugetul de stat pentru 2020 va trebui sa inceapa corectia, adica sa fie scazute cheltuielile.
"Deficitul bugetar este cu 0,8 procente din PIB mai mare fata de cat era consemnat in executia de anul trecut. Noi consideram ca nu ne putem incadra in tinta de 3%. Noi am si spus in nota privind rectificarea ca avem un buget care are in structura sa o incordare structurala foarte mare, care isi are izvorul in putinatatea resurselor si presiunile foarte mari. Problema nu este atat de stoc. Datoria publica in Romania la 35% din PIB ai zice ca este inca rezonabila. Polonia are 48 sau 49%, Ungaria in jur de 70%, Croatia tot peste 70%. Datoria publica, desi aproape s-a triplat fata de cea care era in 2007 - 2008, era 14% atunci, ai zice ca este rezonabila. Problema este de fluxuri. Angajamentele sunt coplesitoare si nu sunt angajamente ipotetice. Nu este vorba de promisiuni. Este vorba de angajamente care sunt statuate in acte normative", a spus Daniel Daianu.
El a precizat ca este posibil ca multi sa nu inteleaga magnitudinea acestor angajamente.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
"Cu mare nonsalanta se vorbeste despre mentinerea calendarului... Am sentimentul ca nu exista un simt al proportiilor. Putem vorbi de un simt al masurii. Oameni care au simtul masurii. Automat te duci cu gandul ca un om care are simtul masurii are si un simt al proportiilor. De ce spun ca nu se intelege magnitudinea acestora? Pentru ca in conditii neschimbate, daca s-ar mentine calendarul de aplicare, suplimentul de procente din PIB in 2022 ar fi intre 3 si 4% din PIB. Oameni buni, vorbim de 3 si 4% din PIB, nu de 0,3% sau 0,4%. De aceea spun ca nu exista un sentiment al proportiilor", a afirmat Daianu.
In opinia acestuia, bugetul pe 2020 trebuie sa inceapa corectia, iar parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar de anul viitor sa il depaseasca pe cel din 2019, in conditiile in care este posibil ca acesta sa nu fie sub 3%.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri