Notiunea fideiusiunii o gasim in art. 2280 Cod civil: “fideiusiunea este contractul prin care o parte, fideiusorul, se obliga fata de cealalta parte, care are intr-un alt raport obligational calitatea de creditor, sa execute, cu titlu gratuit sau in schimbul unei remuneratii, obligatia debitorului dac a acesta din urma nu o executa.”.
Fideiusiunea poate fi impusa de lege sau dispusa de instanta judecatoreasca.
Fideiusiunea poate fi contractat a fara stiinta si chiar impotriva vointei debitorului principal.
Fideiusiunea se poate constitui pentru a garanta obligatia unui alt fideiusor.
Debitorul care este tinut s a constituie o fideiusiune legala sau judiciara poate oferi in locul acesteia o alta garantie, considerata suficienta.
Litigiile cu privire la caracterul suficient al bunurilor fideiusorului sau al garantiei oferite in locul fideiusiunii sunt solutionate de insta nta, pe cale de ordonanta presedintiala.
Situatie 1. Am semnat un contract de fide iusiune anul trecut. Persoana pe care am vrut sa o ajut nu a platit datoria si, prin urmare , banca a pornit urmarirea bunurilor mele.
Totusi, debitorul principal are c ladirea pentru care a contractat imprumutul, de ce banca a inceput urmarirea bunurilor mele iar cele ale debitorului nu sunt supuse acestei proceduri?
Solutie: Conform dispozitiilor legale, creditorul poate urmari bunurile fideiusorului daca prin contractul incheiat acesta a renuntat la beneficiul de discutiune .
Conform dispozitiilor art. 2294-2295 Cod civil, fideiusorul are dreptul sa solicite mai intâi urmarirea bunurilor debitorului principal.
Astfel, “fideiusorul care se prevaleaza de beneficiul de discutiune trebuie sa il invoce inainte de judecarea fondului procesului, s a indice creditorului bunurile urmaribile ale debitorului principal si sa avanseze acestuia sumele necesare urmaririi bunurilor. Creditorul care intârzie urmarirea raspunde fata de fideiusor, pâna la concurenta valorii bunurilor indicate, pentru insolvabilitatea debitorului principal survenita dupa indicarea de catre fideiusor a bunurilor urmaribile ale debitorului principal. ”.
Daca prin contract ati declarat ca renuntati la benefi ciul de discutiune, creditorul poate incepe urmarirea dumneavoastra in calitate de fideiusor. Daca nu ati renuntat la acest beneficiu, aveti posibilitatea sa il invocati conform dispozitiilor legale mentionate anterior.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am urmatoarea situatie: Contract de munca de 8h cu repartizarea programului de lucru astfel 12 ore pe zi 2 zile, iar urmatoarele 2 zile libere. Daca pantru cele 2 zile in care ar trebui sa lucreze salariata isi face cerere de concediu de odihna ziua de concediu ar fi 8h in total 1h lucratoare , aceasta ar trebui sa recupereze diferenta de 8 h nelucrate sau cerere pe inca o zi? Sau cum putem reconcilia aceasta situatie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Vrem sa angajam o persoana care va lucra la domiciliul sau pentru o perioada de sase luni. Va rugam sa ne spuneti ce varianta este in regula, telemunca sau lucrul la domiciliu si sa ne ajutati cu un model de contract de munca si care este procedura, documente si cum inregistram in Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem posibilitatea de a recupera sumele expirate de pe cardurile de tichete de masa la 31.12.2024. Totodata, mentionam ca o parte din posesorii cardurilor respective nu mai sunt in prezent angajatii companiei. Avand in vedere cele de mai sus, intrucat aceste sume vor fi recuperate, va rugam sa ne transmiteti ce implicatii administrative/legale ar fi pentru angajator. Presupune alte demersuri legate de rectificari stat, declaratii, etc.?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<