Intrebare: Un angajator, care a incheiat cu o persoana fizica 3 contracte de munca succesive, pe perioade determinate, pentru functia de agent de vanzari, intentioneaza sa incheie cu aceeasi persoana fizica, dupa doua luni de zile de la expirarea celui de-al treilea contract de munca, un nou contract de munca pe durata determinata pentru functia de mercantizor.
Raspuns: Art. 82 alin. (4) din Codul muncii, republicat, prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Asadar, in speta prezentata contractele individuale de munca sunt contracte succesive daca sunt incheiate in termen de 3 luni de la data incetarii, iar numarul contractelor de munca ce se pot incheia succesiv este limitat la maximum 3. Odata cu expirarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata apreciez ca se poate incheia cu aceeasi persoana, numai un contract individual de munca pe durata nedeterminata.
a) Prevederea legala care interzice angajatorului incheierea a mai mult de 3 contracte succesive este reglementata de art. 82 slin. (4) si (5).
b) Codul muncii nu prevede o sanctiune expresa pentru nerespectarea art. 82 alin. (4) si (5) respectiv:
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Insa, potrivit art. 5 lit. a) din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, aceasta, controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca.
In temeiul art. 19 din aceeasi lege inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale. Conform art. 21 din Legea 108/1999 refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si art. 19 din lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei.
In consecinta, si nerespectarea masurii dispune angajatorului de nerespectarea a dispozitiilor Codului muncii poate fi sanctionata contraventional asa cum am aratat mai sus.