Este posibila prelungirea in conditiile art. 82 alin. 3 (pe perioada realizarii unui proiect de constructii a carui grafic initial de executie suporta mai multe modificari succesive pe parcursul derularii) a unui contract de munca individual pe perioada determinata pentru mai mult de trei perioade succesive?
Cu alte cuvinte, norma juridica cuprinsa in alin. 3 este independenta de norma juridica cuprinse in alin. 4 si alin. 5?
Ce acte trebuie intocmite si cum se introduce contractul de munca incheiat pentru realizarea unui proiect in Registrul electronic al salariatilor astfel incat Inspectia Muncii sa nu il considere ca pe un contract de munca pe perioada determinata normal si care nu poate avea decat 3 perioade succesive?
DEOARECE
Potrivit dispozitiilor cuprinse in art. 82 Codul Muncii :
(1) Prin derogare de la regula prevaazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2)Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
(3)Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Raspuns: 1. Fata de dispozitiile art. 82 alin. (3) din Codul muncii , republicat, consider ca ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul maxim de 36 de luni prevazut de art. 84 alin. (1) din Codul muncii , republicat (daca acesta este termenul initial), pe perioada realizarii proiectului, programului sau lucrarii.
Astfel, apreciez ca in temeiul art. 83 alin. (3) din Codul muncii , republicat, se poate incheia un singur act aditional de prelungire a contractului individual de munca incheiat pe durata determinata mentionandu-se ca acesta se prelungeste pe durata proiectului, iar la inregistrarea actului aditional de prelungire in ReviSal la rubrica Detalii contract se va selecta la rubrica Exceptii data sfarsit art. 83 lit. h).
In opinia mea norma juridica de la art. 82 alin. (3) reglementand prelungirea CIM este diferita de cele prevazute la alin. (4) si (5) din acelasi articol care reglementeaza incheierea mai multor CIM.
2. Potrivit art. 83 lit. h) teza a II-a din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
Incheierea unui contract individual de munca pe durata determinata in temeiul art. 83 lit. h) teza a II-a din Codul muncii , republicat, presupune existenta unei lucrari, a unui proiect sau program, asa incat apreciez ca trebuie sa existe documentatia care dovedeste existenta lucrarii, proiectului sau programului, dupa caz.
Daca ati incheiat un CIM in temeiul art. 83 lit. h) din Codul muncii , republicat, pe o anumita durata astfel cum ati precizat-o expres in contract, insa proiectul se prelungeste in timp atunci apreciez ca in temeiul art. 83 alin. (3) din Codul muncii , republicat, aveti posibilitatea incheierii unui act aditional de prelungire a CIM, iar la inregistrarea actului aditional de prelungire in ReviSal la rubrica Detalii contract se va selecta din rubrica Exceptii data sfarsit art. 83 lit. h). Cu toate acestea, desi lit. b) de la Capitolul C: Durata contractului din OMMSS 64/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost completat cu posibilitatea incheierii CIM pe durata proiectului, programului sau lucrarii fara a se mentiona durata efectiva exprimata in luni a acestuia si perioada derularii, observam ca aplicazia ReviSal permite chiar din momentul incheierii contractului individual de munca in Revisal la rubrica Detalii contract sa nu se precizeze Data sfarsit activitate, ci sa se selecteze din rubrica Exceptii data sfarsit art. 83 lit. h).