Expertii Grupului de state impotriva coruptiei (GRECO), structura specializata a organizatiei paneuropene de la Strasbourg, se declara ingrijorati intr-un raport publicat marti in legatura cu mecanismul „recunoasterii vinovatiei”, care permite celui corupt sa scape de justitie daca il denunta pe corupator sau afirma ca a fost constrans de acesta din urma, a scris Agerpres.
Autorii raportului au recunoscut, totuși, ca fara un asemenea dispozitiv numeroase cazuri nu ar fi putut fi aduse la cunostinta justitiei. De asemenea, expertii europeni cer ca Romania ar trebui sa abroge dispozitiile legale care permit corupatorului care isi recunoaste fapta sa-si recupereze mita.
GRECO a cerut institutiilor abilitate sa lupte impotriva coruptiei pentru a-si mentine mijloacele si capacitatea de a instrumenta cazurile in care sunt implicati membri ai elitei politice si economice.
Raportul expertilor europeni s-a referit si la transparenta finantarii vietii politice, salutand legislatia adoptata de curand de parlamentarii romani. Europenii considera insuficiente sanctiunile aplicate partidelor care nu ar respecta regulile (o amenda de maxim 6.000 de euro).
Trebuie sa se asigure „sanctiuni eficiente, proportionale si descurajatoare pentru orice incalcare a regulilor”, s-a aratat in raport, in care s-a cerut autoritatilor romane sa-i prezinte pana la 30 iunie 2012 modul in care vor lua in considerare toate recomandarile sale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<