Sunt supuse prevederilor Codul civil din 2009 numai dreptul de superficie constituit dupa intrarea lui in vigoare (art. 68 din Legea nr. 71/2011).
In privinta dreptului de uzufruct (precum si, pentru identitate de ratiune, a dreptului de uz si a dreptului de abitatie, acestea fiind varietati de uzufruct), art. 69 din Legea nr. 71/2011 stabileste regula potrivit careia exercitarea acestuia, dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009, este guvernata de noua reglementare.
De la aceasta regula exista unele derogari: uzufructul constituit prin conventie incheiata anterior intrarii in vigoare a Codului civil din 2009 este si ramane incesibil, mai putin in cazul in care partile convin altfel (art. 70 din Legea nr. 71/2011); dispozitiile art. 715 alin. (2)-(4) C.civ. din 2009, referitoare la opozabilitatea sau incetarea anumitor contracte, se aplica numai in cazurile in care incheierea sau reinnoirea contractelor de locatiune ori de arendare are loc dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009 (art. 71 din Legea nr. 71/2011); dispozitia din noua reglementare referitoare la stingerea uzufructului prin neuzul timp de 10 ani sau, dupa caz, 2 ani se aplica drepturilor de uzufruct constituite ulterior intrarii ei in vigoare (art. 72 din Legea nr. 71/2011); prevederea referitoare la stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta este aplicabila si uzufructului constituit anterior intrarii in vigoare a Codului civil din 2009, daca abuzul de folosinta este savarsit ulterior acestei date (art. 73 din Legea nr. 71/2011); dispozitia referitoare la stingerea uzufructului in caz de pieire a bunului se aplica in toate cazurile in care bunul a fost distrus ulterior intrarii in vigoare a noii reglementari (art. 74 din Legea nr. 71/2011).
Cat priveste dreptul de servitute, art. 75 din Legea nr. 71/2011 stabileste ca dispozitia din noua reglementare referitoare la stingerea servitutii prin neuzul timp de 10 ani se aplica numai drepturilor de servitute constituite ulterior intrarii in vigoare a Codului civil din 2009.
Legea nr. 71/2011 nu contine insa si alte dispozitii tranzitorii in materia dreptului de servitute. Consideram ca, in privinta altor aspecte ce vizeaza exercitarea sau stingerea dreptului de servitute, urmeaza a se recurge la art. 6 alin. (2) C.civ. din 2009 [iar nu la art. 6 alin. (6), deoarece referirea din acest ultim alineat la „regimul general al bunurilor” trebuie inteleasa in contextul raporturilor de proprietate, fiind deci vorba de regimul circulatiei juridice a bunurilor], deci servitutile constituite sub imperiul reglementarii anterioare sunt guvernate de catre aceasta. De altfel, pentru fostele servituti naturale si legale, care, potrivit actualei reglementari, sunt limite legale ale dreptului de proprietate, aceasta solutie rezulta din art. 59 din Legea nr. 71/2011.
Prof. dr. Gabriel Boroi
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<