Sunt supuse prevederilor Codul civil din 2009 numai dreptul de superficie constituit dupa intrarea lui in vigoare (art. 68 din Legea nr. 71/2011).
In privinta dreptului de uzufruct (precum si, pentru identitate de ratiune, a dreptului de uz si a dreptului de abitatie, acestea fiind varietati de uzufruct), art. 69 din Legea nr. 71/2011 stabileste regula potrivit careia exercitarea acestuia, dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009, este guvernata de noua reglementare.
De la aceasta regula exista unele derogari: uzufructul constituit prin conventie incheiata anterior intrarii in vigoare a Codului civil din 2009 este si ramane incesibil, mai putin in cazul in care partile convin altfel (art. 70 din Legea nr. 71/2011); dispozitiile art. 715 alin. (2)-(4) C.civ. din 2009, referitoare la opozabilitatea sau incetarea anumitor contracte, se aplica numai in cazurile in care incheierea sau reinnoirea contractelor de locatiune ori de arendare are loc dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009 (art. 71 din Legea nr. 71/2011); dispozitia din noua reglementare referitoare la stingerea uzufructului prin neuzul timp de 10 ani sau, dupa caz, 2 ani se aplica drepturilor de uzufruct constituite ulterior intrarii ei in vigoare (art. 72 din Legea nr. 71/2011); prevederea referitoare la stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta este aplicabila si uzufructului constituit anterior intrarii in vigoare a Codului civil din 2009, daca abuzul de folosinta este savarsit ulterior acestei date (art. 73 din Legea nr. 71/2011); dispozitia referitoare la stingerea uzufructului in caz de pieire a bunului se aplica in toate cazurile in care bunul a fost distrus ulterior intrarii in vigoare a noii reglementari (art. 74 din Legea nr. 71/2011).
Cat priveste dreptul de servitute, art. 75 din Legea nr. 71/2011 stabileste ca dispozitia din noua reglementare referitoare la stingerea servitutii prin neuzul timp de 10 ani se aplica numai drepturilor de servitute constituite ulterior intrarii in vigoare a Codului civil din 2009.
Legea nr. 71/2011 nu contine insa si alte dispozitii tranzitorii in materia dreptului de servitute. Consideram ca, in privinta altor aspecte ce vizeaza exercitarea sau stingerea dreptului de servitute, urmeaza a se recurge la art. 6 alin. (2) C.civ. din 2009 [iar nu la art. 6 alin. (6), deoarece referirea din acest ultim alineat la „regimul general al bunurilor” trebuie inteleasa in contextul raporturilor de proprietate, fiind deci vorba de regimul circulatiei juridice a bunurilor], deci servitutile constituite sub imperiul reglementarii anterioare sunt guvernate de catre aceasta. De altfel, pentru fostele servituti naturale si legale, care, potrivit actualei reglementari, sunt limite legale ale dreptului de proprietate, aceasta solutie rezulta din art. 59 din Legea nr. 71/2011.
Prof. dr. Gabriel Boroi
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<