O societatea doreste sa intermedieze angajarea in strainatate , in agricultura, a cetatenilor romani. Mai exact doi agricultori din Germania au nevoie de oameni care sa lucreze in agricultura.
Relatia contractuala este intre angajatorul german si persoana fizica pe care societatea noastra o gaseste in Romania si ii asigura transportul pana acolo.
Societatea noastra trebuie sa fie acreditata conform legii 156/2000 ca si agent de ocupare a fortei de munca sau poate incheia contracte de comision cu persoana fizica romana, urmand sa primeasca un comision pentru transport si gasirea unui loc de munca in srainatate? in acest caz sub ce cod CAEN se poate inscrie acesta activitate de intermediere (alta decat activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate)
Solutie oferita de specialistii www.avocatulroman.ro
Activitatea de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate se realizeaza de catre societati comerciale constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca activitate principala "Selectia si plasarea fortei de munca" cod CAEN – 7810 – grupa 781 activitati ale agenntiilor de plasare a fortei de munca. Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca Grupa 781 - Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca Grupa 781 - Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca.
Activitatea de mediere a fortei de munca in strainatate este reglementata de Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare si HG nr. 384/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acestea prevad ca pentru a desfasura aceasta activitate, agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;
b) sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca;
c) au organizata o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor;
d) au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca.
De asemenea, agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa se inregistreze la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi au sediul.
Printre actele ce va sunt necesare acreditarii se numara : o cerere insotita de urmatoarele documente:
a) actul constitutiv din care sa reiasa obiectul de activitate;
b) certificatul de inmatriculare in registrul comertului, precum si dovada din care sa rezulte ca nu s-au operat cereri de inscrieri de mentiuni referitoare la existenta unei hotarari judecatoresti definitive pentru savarsirea de infractiuni in legatura cu activitatea pe care o desfasoara, la punerea sub interdictie, instituirea curatelei, declararea starii de faliment, cedarea contractului in favoarea altei persoane juridice sau existenta unei hotarari judecatoresti definitive in defavoarea sa privind litigii contractuale;
c) dovada prin care se atesta bonitatea, eliberata de banca la care isi are deschis contul;
d) dovezi eliberate de organele competente privind achitarea la zi a obligatiilor la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor sociale de stat, la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, precum si la Fondul asigurarilor sociale de sanatate;
e) memoriu insotit de acte, dupa caz, din care sa rezulte conditiile si modul in care se va desfasura activitatea de mediere: spatiul, dotarile si echipamentele utilizate, numarul, structura si calificarea personalului care presteaza serviciile de mediere, posibilitatea accesului la ofertele de locuri de munca ale angajatorilor din strainatate, stabilirea de relatii cu parteneri de mediere straini; posibilitatea organizarii unei banci de date cu privire la ofertele si solicitarile de locuri de munca, precum si informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta;
f) calcule estimative pentru tarifele serviciilor de mediere.
In cuprinsul HG nr. 384/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000, veti gasi toate informatiile necesare pentru a fi informat asupra cerintelor si conditiilor pe care trebuie sa le indepliniti pentru a putea intermedia forta de munca in strainatate, etapele pe care trebuie sa le parcurgeti, conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca ofertele ferme de locuri de munca in baza carora agentii de ocupare a fortei de munca pot media forta de munca in strainatate, obligatiile acestora pe care le au fata de cetatenii romani mediati.