Sindicatul Independent al Juristilor cere Guvernului Ponta sa emita o ordonanta de urgenta in baza careia MJ sa exercite control asupra procurorilor, in conformitate cu art. 132 din Constitutie care prevede: „procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei”
Blocajele si franele care se pun in Justitie, pentru ca ministrul Justitiei sa nu-i poata schimba din functii pe procurorii-politici Laura Kovesi si Daniel Morar (numiti de PDL si Traian Basescu) genereaza ample dezbateri in societate. Sindicatul Independent al Juristilor din Romania, condus de cunoscutul avocat Pompiliu Bota, vine cu o idee legislativa care sa restaureze drepturile conferite prin Constitutie ministrului Justitiei in privinta procurorilor. Sindicatul Independent al Juristilor din Romania a solicitat primului ministru Victor Ponta sa emita o ordonanta de urgenta, astfel incat ministrul Justitiei sa primeasca puteri sporite asupra procurorilor, in acord cu art. 123 din Constitutie potrivit caruia: „Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei”, dar si cu constatarile CEDO de la Strasbourg din cauza „Pantea vs. Romania” in care s-a stabilit ca „in Romania procurorii nu indeplinesc exigenta de independenta in privinta executivului, fiind subordonati mai intai procurorului general, apoi ministrului justitiei”.
Iata solicitarea Sindicatului Independent al Juristilor din Romania:
Domnului Prim-Ministru al Guvernului Romaniei, Victor-Viorel Ponta
Subscrisul Sindicatul Independent al Juristilor din Romania, prin presedintele av. drd. Pompiliu Bota, va solicitam sa emiteti o ordonanta de urgenta privind exercitarea controlului ministrului justitiei asupra tuturor procurorilor Ministerului Public, inclusiv asupra procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
MOTIVE
1. Articolul 132 din Constitutia Romaniei
,,(1) Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei.”
2. Cauza CEDO Vasilescu vs. Romania (M. Of. nr. 637 din 27.12.1999)
,,40. Ministrul justitiei isi exercita controlul asupra tuturor membrilor Ministerului Public, inclusiv asupra procurorului general.
...procurorul actioneaza in calitate de magistrat al Ministerului Public, subordonat mai intai procurorului general, apoi ministrului justitiei.
41. Curtea aminteste ca "tribunal" in sensul art. 6 alin. 1 este numai un organ care se bucura de plenitudine de jurisdictie, raspunzand unei serii de exigente, precum independenta fata de executiv ... Nu aceasta este si situatia procurorilor din cadrul Parchetului ... si nici a procurorului general.”
3. Cauza CEDO Pantea vs. Romania (M. Of. nr. 1150 din 06.12.2004)
,,238. Curtea reaminteste ca…in Romania, procurorii, actionand in calitate de magistrati ai Ministerului Public, subordonati mai intai procurorului general, apoi ministrului justitiei, nu indeplinesc exigenta de independenta in privinta executivului.” - Bucuresti, 21.08.2012
Sursa
Luju.ro