Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege noua: Politia poate retine cel mult 12 ore persoanele duse la sectie pentru verificari

Lege noua: Politia poate retine cel mult 12 ore persoanele duse la sectie pentru verificari
Persoanele care sunt duse sectia de politie, pentru verificari, vor putea fi eliberate in cel mult 12 ore daca nu se dispun masuri preventive pe numele lor, potrivit unui proiect legislativ votat de parlamentarii romani si trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, isi propune sa introduca in actuala legislatie un numar maxim de ore pentru persoanele care sunt duse la sectia de politie pentru verificari, pentru a preveni abuzurile.

Mai exact, parlamentarii care au initiat proiectul legislativ cer ca persoanele sa nu fie tinute pentru verificari mai mult de 8 ore, respectiv 12 in cazuri exceptionale, fata de perioada nedefinita de timp prevazuta in actuala legislatie.

​Ce prevede acum Art 36 din Legea privind organizarea si functionarea Politiei Romane:

(1) Politistul este indreptatit sa conduca o persoana la sediul politiei, atunci cand:

a) in conditiile art. 34 alin. (3), nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori exista motive verosimile pentru a banui ca identitatea declarata nu este reala sau documentele prezentate nu sunt veridice;
b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creeaza motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala;
c) prin actiunile sale pericliteaza viata, sanatatea sau integritatea corporala, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publica;
d) luarea unor masuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publica.

(2) Politistul are obligatia de a raporta sefului sau ierarhic despre conducerea persoanei la sediul politiei, in cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

(3) Persoana este condusa la cea mai apropiata unitate de politie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale.

(4) Verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale fata de persoana condusa la sediul politiei se realizeaza de indata.

(5) Politistul are obligatia de a permite persoanei sa paraseasca, de indata, sediul politiei dupa finalizarea activitatilor conform alin. (4) sau a masurilor legale care se impun.

(6) Se interzice introducerea persoanei aflate in sediul politiei intr-un centru de retinere si arestare preventiva.

(7) Daca in cadrul verificarilor se constata existenta unor indicii cu privire la savarsirea unei infractiuni, se procedeaza conform normelor de procedura penala. Dispozitiile alin. (5) si (6) nu se aplica in cazul in care s-a dispus retinerea ori arestarea preventiva.

TEXTUL proiectului de lege

LEGE pentru modificarea si completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane


Articol unic. – Articolul 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 170 din 2 martie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(4) Verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale fata de persoana condusa la sediul politiei se realizeaza de indata, fara a depasi un termen de 8 ore de la momentul initierii deplasarii.”

2. Dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:

„(41) In situatia in care identitatea persoanei nu a putut fi stabilita in termenul prevazut la alin. (4), acest termen se prelungeste cu perioada necesara stabilirii identitatii, verificarii situatiei de fapt si, dupa caz, luarii masurilor legale, fara a depasi un termen de 12 ore de la momentul initierii deplasarii.”

3. Alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(5) Politistul are obligatia de a permite persoanei sa paraseasca, de indata, sediul politiei:
a) dupa finalizarea activitatilor, chiar daca termenele prevazute la alin. (4) si (41) nu au expirat;
b) dupa expirarea termenului prevazut la alin. (4), daca identitatea persoanei a fost stabilita;
c) dupa expirarea termenului prevazut la alin. (41 ), chiar daca identitatea persoanei nu a putut fi stabilita.”

Ana Ghiarasim
de Ana Ghiarasim

Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Lege noua: Politia poate retine cel mult 12 ore persoanele duse la sectie pentru verificari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI