In cadrul UNBR se dezbate un proiect pe care organizatia l-ar dori adoptat. Acesta prevede ca avocatii pot deveni "avocati specializati" contra unei taxe si doar cei care platesc se pot prezenta astfel in public si potentialilor clienti.
Conform unui nou proiect dezbatut la nivelul UNBR, avocatii pot deveni "avocati specializati" contra unei taxe si vor putea sa se prezinte astfel clientilor, instantei si partenerilor de afaceri. Apar, totusi, cateva intrebari pe care profesionistii si aspirantii la aceasta profesie si le pot adresa: un doctor in drept, spre exemplu, va mai fi considerat avocat specializat, daca proiectul UNBR va fi adoptat?
Pentru ca aceasta noua calitate sa fie obtinuta sunt necesari minimum 4 ani de experienta ca avocat definitiv, in prima faza.
In al doilea rand, cei vor dori sa devina "avocati specializati" vor putea alege maximum doua specializari din urmatoarele domenii:
In al treilea rand, aplicarea pentru obtinerea acestui titlu se face printr-un clasic dosar care trebuie sa contina:
In al patrulea rand, dosarul va fi analizat de o Comisie desemnata de Comisia Permanenta si candidatul va fi invitat la interviu. Totusi, Comisia poate renunta la aceasta etapa, daca ajunge la concluzia ca dosarul a fost suficient de convingator.
In al cincilea rand, va exista o taxa de procesare a cererii pentru a deveni "avocat specializat" si aceasta ar urma sa fie stabilita prin Hotarare a UNBR.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
In al saselea rand, daca avocatul reuseste sa treaca de toate etapele, sa achite taxele de scolarizare si procesare a cererii, atunci va avea o serie de responsabilitati profesionale in plus. In comparatie cu colegii sai nespecializati, dincolo de resursele semnificative pe care trebuie sa le aloce dobandirii acestei calitati, el trebuie sa faca, ulterior dobandirii acesteia, dovada formarii anuale continue, suplimentare si specifice, in domeniul de specializare, cu asumarea costurilor aferente, sub sanctiunea pierderii acestei calitati. Cel care detine titlul de "avocat specializat" are obligatia ca anual sa publice rezultatele cercetarii sale stiintifice sau sa participe, in calitate de auditor sau formator, la acele forme de pregatire continua care sunt dedicate domeniului sau de specializare sau care, desi sunt multi- sau interdisciplinare, se adreseaza preponderent acestui domeniu.
Finalmente, avocatul Silvia Uscov a identificat cateva probleme cu acest proiect si a aratat urmatoarele:
Ramane de vazut ce se va intampla cu acest proiect. Momentan, prevederile sale nu se aplica.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri