Asociatia Magistratilor din Romania impreuna cu Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-au trimis o solicitare Presedintelui Klaus Iohannis, in calitatea acestuia si de Presedinte al CSAT, sa includa pe agenda sedintei din data de 31 ianuarie 2017 si "declasificarea tuturor hotararilor CSAT prin care serviciilor de informatii li s-au trasat atributii in combaterea infractiunilor".
Solicitarea vine in contextul in care, in baza unor hotarari CSAT care sunt clasificate, s-au semnat protocoale intre serviciile de informatii si Ministerul Public pe temeiul carora s-au format "echipe mixte" compuse din agenti ai serviciilor de informatii si procurori, ceea ce nu are acoperire legala.
UNJR si AMR vor intreprinde in continuare toate demersurile legale necesare in vederea clarificarii interferentei serviciilor de informatii in actul de justitie.
Scrisoarea integrala a UNJR si AMR poate fi gasita mai jos.
31 ianuarie 2017
Catre Domnul Klaus Iohannis
Presedintele Romaniei si Presedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii
Stimate domnule Presedinte,
Va solicitam ca in cadrul sedintei CSAT, care va avea loc pe data de 31 ianuarie 2017, sa includeti pe agenda si declasificarea tuturor hotararilor CSAT prin care serviciilor de informatii li s-au trasat atributii in combaterea infractiunilor.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
In baza acestor hotarari CSAT, relatiile de colaborare interinstitutionale intre serviciile de informatii si organele de urmarire penala s-au materializat in incheierea unor protocoale clasificate si constituirea unor echipe mixte ce nu isi gasesc suport in cadrul legal actual.
In conditiile in care subiectul este unul de un vadit interes public, fiind vorba de infaptuirea justitiei, pastrarea secreta a acestor hotarari nu face altceva decat sa alimenteze spatiul public cu suspiciuni ce erodeaza increderea in institutiile statului.
Romania este stat de drept, iar o caracteristica a statului de drept este ca nomele legale sunt publice pentru toata lumea, cu atat mai mult cu cat implica si actul de justitie. Cat timp aceste hotarari ale CSAT si protocoalele dintre serviciile de informatii si parchete nu sunt publicate, pentru ca fiecare cetatean sa stie ce contin, increderea in justitie nu va fi recastigata.
Va solicitam, in consecinta, sa faceti toate demersurile necesare pentru declasificarea tuturor hotararile CSAT in baza carora agenti ai serviciilor de informatii au constituit “echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmarire panala, in scopul contracararii riscurilor derivate din derularea unor activitati cu caracter infractional”.
Cu stima,
Judecator Dr. Andreea Ciuca
Presedinte interimar
Asociatia Magistratilor din Romania
Judecator Dana Girbovan
Presedinte
Uniunea Nationale a Judecatorilor din Romania
Sursa: UNJR
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri